Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Eerste reactie op het rapport Bruggen Bouwenvan de commissie Blok (19/01/04)

Het rapport laat op een goede manier zien hoe in de afgelopen jaren de gedachten, ideeën en het beleid met betrekking tot integratie vorm hebben gekregen en uitgevoerd zijn en komt daarmee tot een zeer inzichtelijke analyse. De aanbevelingen van de commissie op verschillende terreinen, die aansluiten op de hedendaagse situatie en passen in het huidige tijdsbeeld moeten vrijwel alle nog uitgewerkt worden. De VNG zal daartoe op termijn een uitgebreid commentaar aan de Tweede Kamer doen toekomen.

De commissie is van mening dat de integratie van vele allochtonen geheel of gedeeltelijk geslaagd is. Deze prestatie is in grote mate op lokaal niveau tot stand gekomen.

De nadruk die de commissie legt op het belang van inburgering als gerichte stap in het integratieproces kunnen wij ondersteunen. Vooral de noodzaak om het rendement van de huidige inburgering te vergroten door bijvoorbeeld de aanbevelingen van de Task Force Inburgering alsnog over te nemen door onder meer de bundeling van financiële middelen spreekt de VNG zeer aan. Een verbetering van de huidige systematiek van inburgering is te verkiezen boven de voorstellen tot een geheel nieuw beleid, zoals het Kabinet nu voorstelt. Met name de regierol van gemeenten moet daarbij overeind blijven, vooral om de rechten en plichten van overheden, inburgeraars en aanbieders helder op elkaar af te stemmen en tot effectieve invulling te kunnen komen.

Voor de op dit moment zeer actuele discussie over concentratiewijken en zwart/witte scholen doet de commissie een aantal voorstellen tot differentiatie en spreiding , die niet alle even makkelijk te realiseren zullen zijn. Bij deze onderwerpen is het van belang dat gemeenten door de rijksoverheid op een goede manier gefaciliteerd worden om tot oplossing te kunnen komen. Dit vraagt naast de benodigde middelen, vooral vergaande decentralisatie van regelgeving en ontbureaucratisering op rijksniveau.