Veilig Amsterdam


Bureau Verkeershandhaving - Nieuwe boetetarieven van kracht 19/01/2004 - Zoals afgelopen najaar al is aangekondigd, zijn per 1 januari 2004 de boetes -ook die voor verkeersovertredingen- verhoogd. De nieuwe tarieven gelden tot 1 januari 2006. Hoe hoog de nieuwe boetes zijn, is te raadplegen op de Boetekaart en in de Boetebase. De nieuwe tarieven vormen de uitwerking van het kabinetsbesluit de boetes voor een aantal misdrijven en een groot aantal overtredingen, waaronder veel verkeersovertredingen, met ongeveer tien procent te verhogen.

Op de tarieven is een indexering toegepast op basis van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie. Daarnaast is sprake van een verhoging van een aantal tarieven omdat de bestaande boetetarieven te laag zijn gebleken om het gewenste preventieve effect te bereiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de boete voor bromfietsbestuurders of
-passagiers die geen helm dragen (oud: 40,-, nieuw: 55,-).

Wat kost dat?
De tarieven zijn gemiddeld met tien procent verhoogd. Snelheidsovertredingen kosten vanaf 1 januari 2004 minimaal 30,- (was 28,-) en bumperkleven levert een boete op van minstens 145,- (was 132,-). Door rood rijden, onnodig links rijden of rechts inhalen kost 95,- (was 86,-), terwijl de boete voor handheld bellen is verhoogd tot 140,- (was 136,-). Alle nieuwe tarieven staan in de Boetebase, de boetecomputer van het OM. Om aan weggebruikers uit te delen heeft het OM een Boetekaart laten maken, waarin de tarieven zijn vermeld van de meest gemaakte overtredingen op de weg en op het water.

bekeuring auto

link Het Bureau Verkeershandhaving OM is een zelfstandig onderdeel van het Openbaar Ministerie en adviseert over wet- en regelgeving op verkeersgebied. Ook overlegt het Bureau Verkeershandhaving OM met alle partijen die verkeercontroles uitvoeren en bekijkt ze hoe de wetten en regels op straat effectief te handhaven zijn.
www.verkeershandhaving.nl
link In deze database vindt u de geldende boetes voor een uitgebreid scala aan lichte strafbare feiten, variërend van het te vroeg aanbieden van huisvuil tot 160 kilometer per uur rijden op de autosnelweg. In 2002 werden alleen al voor verkeersovertredingen 9,5 miljoen acceptgiro's verstuurd. Kijk zelf wanneer u hoeveel kwijt bent.