GroenLinks Tweede-Kamerfractie 19 januari 2004 16:32 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Indicatie patiënten traag en bureaucratisch

(19 januari 2004)

Het functioneren van Regionale Indicatie Organen (RIO) is nog steeds ernstig onder de maat. Veel patiënten vinden de indicatieprocedure onduidelijk en bureaucratisch. Dit blijkt uit het rapport 'Overgeleverd aan het RIO'. GroenLinks vindt daarom dat de RIO's voor 80% kunnen worden afgeschaft.

Het rapport bevat het verslag van een meldweek die is opgestart door de 28 Regionale Cliënten Consumenten Platforms. De resultaten van de meldweek zijn niet verrassend. Ook GroenLinks ontvangt heel veel brieven van burgers die problemen hebben met de RIO's. Met name de wachttijden zijn lang. Soms moet een cliënt negen maanden wachten op zorg die hij of zij onmiddellijk nodig heeft. Dit terwijl de wettelijke termijn 6 weken is! Het komt zelfs voor dat de cliënt inmiddels overleden is.

GroenLinks pleit er voor de RIO's sterk af te slanken. 80% van de zorgvragen is betrekkelijk eenvoudig. Daar hoeft de RIO helemaal niet aan te pas te komen. Alleen als er sprake is van een complexe zorgvraag of als een cliënt een persoonsgebonden budget wil, is een onafhankelijke indicatiestelling noodzakelijk. Alle andere zorgvragen kunnen gewoon weer worden afgehandeld door zorginstellingen. Hiermee wordt de wachttijd voor cliënten aanzienlijk verkort, krijgen RIO's tijd om voldoende aandacht te besteden aan elke cliënt én bespaart de overheid 10,6 miljoen euro.

Evelien Tonkens

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over klachten over het functioneren van de RIO's. (Ingezonden 19 januari 2004)


1. Kent u het rapport 'Overgeleverd aan het RIO' van de Stichting Ondersteuning Klachtopvang Gezondheidszorg en de LOREP?


2. Hoe beoordeelt u de conclusies van dit rapport?


3. Welke stappen gaat u nemen om de procedure in termen van termijnen, stappen en betrokkenen duidelijk te maken voor cliënten?


4. Hoe beoordeelt u het belang van een wettelijke termijn van 6 weken als die zo vaak wordt overschreden? Welke mogelijkheden heeft u om de wettelijke termijn af te dwingen?


5. Wat gaat u doen om de afstemming met andere schakels in de zorgketen te verbeteren?


6. Hoe beoordeelt u de situatie dat de zorg waarvoor cliënten geïndiceerd zijn niet kan worden aangeboden en dat er ook geen alternatieve zorg kan worden aangeboden?


7. Wat vindt u van het voorstel om de RIO's alleen in te schakelen bij complexe zorgvragen en voor aanvragen voor een persoonsgebondenbudget over te nemen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -