Ingezonden persbericht


Persbericht

ZyLAB levert oplossing voor gegevensbeheer in grootste onderzoek in Deense geschiedenis

Amsterdam, 19 januari 2004 - In één van de grootste schandalen en rechtszaken in de Deense geschiedenis is de gehele leiding van de internationale educatieve, charitatieve en ontwikkelingsorganisatie Tvind voor het gerecht gedaagd voor fraude, belastingontduiking en het witwassen van geld. Het betreft een zeer langlopend proces, waarvoor al 20 jaar gegevens zijn verzameld over de verdachten. Om de enorme hoeveelheid gegevens doorzoekbaar te maken, te ordenen en te archiveren is nu voor ZyIMAGE gekozen, het belangrijkste softwareproduct voor documentarchivering en full-text retrieval van gevestigde marktleider ZyLAB.

In deze rechtszaak zijn 11 prominente leden van de organisatie voor het gerecht gedaagd, waarbij de meest ernstige aanklachten zijn gedaan richting de oprichter en leider van Tvind, Morgens Amdi Petersen. Gedurende de afgelopen 20 jaar zijn gegevens verzameld over de organisatie, de activiteiten en de belangrijkste betrokkenen. Een van de redenen voor lange duur van het onderzoek was de 'verdwijning' van Petersen, die bleek te zijn gevlucht naar de Verenigde Staten. Pas toen de Deense autoriteiten genoeg potentieel bewijs hadden verzameld konden ze de autoriteiten in de V.S. ervan overtuigen Petersen te arresteren en hem aan Denemarken uit te leveren voor berechting.

Ordening met behulp van ZyLAB
Voor het beheren van de enorme hoeveelheid verzamelde gegevens is gekozen voor de technologie van ZyLAB. Hoewel de Deense autoriteiten duizenden pagina's bewijslast hadden verzameld en gesorteerd, waren ze niet geslaagd in het opstellen van een effectieve aanklacht doordat er gaan efficiënte manier was om:
· De informatie op een overzichtelijke manier aan de rechtbank te presenteren;
· Snel en eenvoudig specifieke informatie te identificeren en met elkaar te koppelen.

"We beschikken met ZyIMAGE over een zeer functionele tool waarmee de taken van eenieder die aan deze zaak werkt wordt vereenvoudigd", aldus Knud Haargaard, leider van het onderzoeksteam van de Deense politie binnen de Tvind-zaak. "Doordat deze software ons zo effectief maakt, zie ik het als een goede oplossing voor complete integratie binnen de gehele Deense politie."

De aanklager kan nu alle duizenden pagina's informatie opslaan op twee CD-ROM's, die eenvoudig meegenomen kunnen worden naar de rechtszaal voor presentatie van de gegevens. Hoewel de verdediging sceptisch is over het volledig afschaffen van de originele papieren mappen die normaalgesproken worden gebruikt in de rechtszaal, hebben ze de ZyLAB oplossing aangemerkt als een waardevolle toevoeging aan de gehele rechtsgang.

ZyIMAGE als pro-actieve tool
Het Deense ministerie van onderwijs heeft eveneens een ZyLAB-oplossing aangeschaft, ter voorbereiding op een losstaande fraudezaak tegen de Tvind-organisatie en houdt de voortgang van de huidige zaak nauwlettend in de gaten. Gezien de schade die voorlichtingsinstituten hebben opgelopen door Tvind, wil het ministerie de transparantie en verantwoordelijkheid van haar eigen organisatie vergroten. Het digitaal opslaan en direct doorzoekbaar maken van alle belangrijke informatie met behulp van ZyLAB-tools is daarbij een belangrijke stap.

Over ZyLAB
ZyLAB Distribution BV is een 100% dochteronderneming van het snel groeiende en winstgevende ZyLAB concern. Twintig jaar geleden ontwikkelde ZyLAB het product ZyINDEX, dat al snel de meest gebruikte oplossing werd voor het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronische files in PC-omgevingen. In 1991 kwam ZyLAB's belangrijkste product ZyIMAGE op de markt, de beste zoekmachine voor grote collecties gedigitaliseerde papieren en elektronische bestanden. De evolutie van ZyLAB gaat door met ZyIMAGE 5.0, dat een volledig open-source XML framework bevat en geschikt is voor papier, elektronische bestanden, e-mail en bijna alle vormen van multimedia. ZyIMAGE 5.0 vormt de kern van ZyLAB's complete oplossingen voor het archiveren, doorzoeken, vinden, ordenen, delen en reproduceren van documenten, die onder andere worden toegepast bij juridische-, financiële- en overheidsinstellingen. ZyLAB heeft wereldwijd installaties op meer dan 7.000 locaties met ruim 300.000 gebruikers. Vanuit haar kantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië kan ZyLAB haar klanten ter plekke een snelle dienstverlening bieden. Meer informatie kan worden gevonden op: www.zylab.com.


---

Voor redactionele informatie:
PB0104
Influx PR, Marald Brons, Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Telefoon: 055-3663034,
fax: 055-3602661, e-mail: PRInflux@cs.com, website: www.influx-PR.com.