Socialistische Partij

Ali Lazrak wil SP-Kamerlid blijven

19-01-2004 * Vanmorgen hebben SP-Tweede Kamerlid Ali Lazrak en de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer Tiny Kox, naar beider oordeel een erg goed en verhelderend gesprek gehad. Kox bemiddelt op verzoek van het partijbestuur in een conflict dat Lazrak heeft met de SP. Daarin gaat het om zaken als de werkwijze van de Kamerfractie, de relatie met fractievoorzitter Marijnissen en de in de SP geldende afspraken over de afdracht van een deel van de `schadeloosstelling' die Kamerleden ontvangen.

In de komende weken bespreekt Lazrak deze punten met het partijbestuur, de fractievoorzitter en de fractie. Hij hoopt dat die gesprekken ertoe leiden dat hij deel kan blijven uitmaken van de Kamerfractie. Hij begrijpt dat de basis van die gesprekken is dat afspraken in de SP voor iedereen gelijkelijk moeten gelden. Lazrak is beslist niet uit op een uitzonderingspositie, maar wil dat er geluisterd wordt naar zijn kijk op bepaalde zaken. Hij vertrouwt erop dat er op constructieve manier met elkaar gesproken zal worden. Een eigen fractie beginnen, zoals de media in de afgelopen dagen wel als optie meldden, is hij zeker niet van plan, zo verklaarde Lazrak na afloop van het bemiddelingsgesprek in het gebouw van de Eerste Kamer. In de komende weken probeert het SP-Kamerlid naast het in gesprek komen met bestuur en fractie ook persoonlijk orde op zaken te stellen.

Fractievoorzitter Marijnissen is blij als `de verloren zoon terug komt'. "Voor mij zijn de gebeurtenissen van de afgelopen dagen geen reden om te zeggen dat er geen werkbare verhouding met Ali mogelijk zou zijn. Wat ik wel vind is dat afspraken in onze partij voor iedereen op gelijke wijze gelden. Dat is immers de basis van vruchtbare samenwerking."

Bemiddelaar Kox zal verslag uitbrengen aan het partijbestuur met het verzoek de voorgestelde gesprekken op korte termijn te doen plaatsvinden.