Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AFZENDER Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA), Den Haag DATUM 19 januari 2004

NOvAA WIL EEN WETTELIJKE REGELING VOOR ALLEEN DE OPENBARE ACCOUNTANT

De NOvAA (Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten) streeft op termijn naar één beroep van openbaar accountant, dat onder één beroepstitel de markt zal benaderen en zal zijn verenigd in één openbaar lichaam. Hiermee opende NOvAA-voorzitter Carel Verdiesen AA vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak in Den Haag de aanval op de plannen van het Ministerie van Financiën om alleen de wettelijke controle te reguleren.

"Het is heel goed denkbaar dat er op termijn één beroep van openbaar accountant komt", aldus Verdiesen. In een toelichting zegt hij: "Het voornemen van Financiën om voortaan nog alleen het uitoefenen van de wettelijke controle door een beperkt aantal grotere kantoren wettelijk te regelen, wijzen wij af. Hierdoor wordt het aanbod van accountants voor met name de kleinere en de middelgrote ondernemingen te zeer beperkt. Als gevolg daarvan zal de prijs voor accountantsdiensten onnodig sterk stijgen. De kosten voor de bedrijven nemen enorm toe zonder dat daar enig voordeel voor de economie tegenover staat."

Verdiesen stelt dat hij de minister van Financiën vergaand tegemoet wil komen om de thans in voorbereiding zijnde plannen in de juiste richting bij te buigen. Hij stelt de minister voor om in het nieuwe wetsvoorstel, dat het kabinet thans aan het voorbereiden is, de openbaar accountant als uitgangspunt te nemen. De door Financiën gewenste kantoorvergunning wordt dan gekoppeld aan het in voldoende mate werkzaam zijn als openbaar accountant. Een openbaar accountant werkt hetzij zelfstandig hetzij in loondienst van een zelfstandig gevestigde accountant voor ondernemingen en andere organisaties die behoefte hebben aan de deskundigheid van de onafhankelijke en betrouwbare accountant. Zijn taak is het om de betrouwbaarheid van hun financiële gegevens te vergroten. De openbaar accountant doet dit onder andere door jaarrekeningen samen te stellen, te beoordelen dan wel te controleren.

Eén voorwaarde stelt Verdiesen wel: "Beide huidige instroomniveaus in het accountantsberoep (AA en RA) zullen ook in de toekomst moeten blijven gehandhaafd. In plaats van de huidige twee beroepstitels (AA en RA) zou er dan sprake zijn van één nieuwe beroepstitel die exact de functie aangeeft: Openbaar Accountant. De thans bestaande titels kunnen, voor zover daar dan behoefte aan bestaat, als opleidingtitels worden gehandhaafd. De wettelijke regeling moet zich alleen nog uitstrekken over die accountants die het accountantsberoep ook daadwerkelijk uitoefenen. De accountant die in een andere functie werkzaam is, hoeft niet onder de regels van het beroep te vallen."

Consequentie van dit voorstel is dat er ook een nieuw openbaar lichaam moet komen voor het beroep van openbaar accountant. "De huidige twee openbare lichamen NIVRA en NOvAA kunnen dan verdwijnen. Een nieuw openbaar lichaam is dus noodzakelijk. De bestaande organisaties, NOvAA en NIVRA kunnen indien gewenst privaatrechtelijk blijven voortbestaan."

Op dit moment werken van de circa 20.000 titeldragers (AA's en RA's) zo'n 10.000 als openbaar accountant.

CONTACTPERSOON de heer drs. P.L. Legerstee, tel. (070) 338 36 11 / (06) 51 15 20 16