Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Motie zittend ziekenvervoer aangenomen

19-01-2004
Binnenkort vervalt de vergoeding voor het zittend ziekenvervoer. Dat is het vervoer met taxi, eigen vervoer of openbaar vervoer naar een ziekenhuis of behandelcentrum. Zoals u wellicht bekend is, blijft de vergoeding voor een beperkt aantal groepen bestaan, nl. voor nierdialysepatiënten, kankerpatiënten die een chemokuur of radiotherapie krijgen, blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers. De zorgverzekeraar beoordeelt of iemand recht heeft op deze vergoeding. Deze regeling gaat in per 1 april 2004. Tot die datum krijgen alle groepen nog een vergoeding voor zittend ziekenvervoer!

De NCFS heeft samen met andere organisaties ingezet op het behoud van het zittend ziekenvervoer voor een ieder die dit op zorginhoudelijke grond nodig heeft. Immers, veel CF-patiënten moeten ver rijden naar hun behandelcentrum en daarmee zijn hoge kosten gemoeid.

Op 18 december 2003 is de motie Schippers/Lambrechts aangenomen in de Tweede Kamer. De motie gaat over het instellen van een hardheidsclausule. Daardoor blijft het mogelijk, ook voor andere chronisch zieken dan de hierboven genoemde groeten, om eventueel gebruik te maken van dit vervoer. De behandelend arts moet dan beoordelen of er sprake is van een chronische ziekte en of de patiënt langdurig gebruik dient te maken van vervoer naar een medische instelling. Na vaststelling door de arts bepaalt de zorgverzekeraar op welk type vervoer iemand aanspraak kan maken.

Op het ministerie van VWS is men nu bezig met deze hardheidsclausule, maar men kijkt ook naar andere alternatieven. Hoe de regeling eruit komt te zien is nog onduidelijk. Evenmin weten we het standpunt van minister Hoogervorst. We blijven de zaak nauwlettend volgen. Duidelijk is dat er op 1 april een adequate regeling moet zijn om te voorkomen dat grote groepen mensen voor hoge kosten komen te staan.

Zie ook:

DOSSIER Bezuinigingen Gezondheidszorg

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl