AEDES

Woningcorporaties willen regionale aanpak woningmarkt

Corporaties bouwen gevarieerd in de vernieuwingswijken in steden. In de randgemeenten willen ze meer aanbod realiseren voor mensen met lage inkomens. Daarvoor is bouwgrond nodig. Randgemeenten om de grote steden moeten meer betaalbare grond beschikbaar stellen voor sociale huur en sociale koop, dan kunnen corporaties direct aan de slag. Plannen liggen klaar.

Dit stelt Aedes vereniging van woningcorporaties naar aanleiding van het rapport 'Bruggen bouwen' van de Commissie-Blok over het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar. De commissie stelt dat de keuzemogelijkheden voor mensen met een laag inkomen op de woningmarkt moeten worden vergroot.

'Corporaties zijn al jarenlang voorstander van een regionale aanpak voor mensen in een kwetsbare positie op de woningmarkt,' stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen. 'Randgemeenten nemen tot op heden onvoldoende verantwoordelijkheid om te bouwen voor mensen met een laag inkomen. Die gemeenten moeten hun grenzen openstellen voor deze groep mensen. Daar hoort bij dat ze lagere grondprijzen toekennen aan locaties voor de bouw van sociale huur- en sociale koopwoningen. Als dat niet op gemeentelijk niveau kan worden gerealiseerd, dan kan wellicht de regio of provincie daarbij een rol vervullen.'

Wat betreft de aanpak van de grote steden bevestigt het rapport van de Commissie-Blok de lijn die corporaties al geruime tijd uitvoeren. De commissie wil de vlucht van de middenklasse naar de randgemeenten en de regio beperken. Dat kan door de diversiteit van het woningaanbod in de grote steden vergroten. Corporaties zijn daarmee al druk doende. Bij de vernieuwing van wijken in de steden wordt het eenzijdige woningaanbod vervangen door een gevarieerd aanbod van huur- en koopwoningen. Daardoor ontstaan wijken waarin mensen kunnen wonen in een huis dat past bij hun inkomen en levensfase.

19 jan 04 17:42