Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

28 467

Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen

Derde nota van wijziging

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel I wordt na onderdeel B een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

BA


1. Artikel 3:16 wordt gewijzigd als volgt:


1. In het eerste lid wordt de punt aan het slot van onderdeel l vervangen door een puntkomma en wordt toegevoegd:
m. ter zake van terugvordering: de artikelen 33 tot en met 33b;
n. ter zake van vervreemding, verpanding en volmacht tot ontvangst: artikel 50; o. ter zake van boeten: de artikelen 45a tot en met 45g.

2. Het tweede lid vervalt.

3. Het derde tot en met vijfde lid worden vernummerd tot tweede tot en met vierde lid.


2. Artikel 3:27 wordt gewijzigd als volgt:


1. In het eerste lid wordt de punt aan het slot van onderdeel j vervangen door een puntkomma en wordt toegevoegd:
k. ter zake van terugvordering: artikel 63, met dien verstande dat bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat, in afwijking van het eerste lid van dat artikel, onder bij dat besluit te bepalen omstandigheden, een uitkering ter zake van vervanging niet wordt teruggevorderd;
l. ter zake van vervreemding, verpanding en volmacht tot ontvangst: artikel 66; m. ter zake van boeten: de artikelen 48 tot en met 54.

2. Het tweede lid vervalt.

3. Het derde tot en met zevende lid worden vernummerd tot tweede tot en met zesde lid.

II

In artikel I wordt na onderdeel J een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

K

Hoofdstuk 7 vervalt.

III


---

Na artikel I wordt toegevoegd:

Artikel II

In onderdeel C van de Bijlage bij de Beroepswet vervalt onderdeel 2b.

IV

Na artikel IV wordt toegevoegd:

Artikel V

De Coördinatiewet Sociale Verzekering wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6, eerste lid, onderdeel aa, vervalt.

B

Voor artikel 19 wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het daaraan voorafgaande artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6, eerste lid, onderdeel aa, zoals dat luidde op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van .... tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen (Stb ...) blijft van toepassing voor de duur van de periode waarin op grond van artikel IXa van die wet recht bestaat op een financiële tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg.

Artikel VI

De Werkloosheidswet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 92 wordt de puntkomma aan het slot van onderdeel f vervangen door een punt en vervallen de onderdelen g, h en i.

B

In artikel 93 vervalt onderdeel i.

C

In artikel 97b, derde lid, vervalt "of de artikelen 6, derde lid, of 7 van de Wet financiering loopbaanonderbreking".

D


---

In artikel 97e vervalt onderdeel j.

E

In artikel 97f vervalt onderdeel i.

F

Aan hoofdstuk XB wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het laatste artikel van dat hoofdstuk toegevoegd, luidende:

De artikelen 92, onderdelen g, h, en i, 93, onderdeel i, 97b, derde lid, 97e, onderdeel j, en 97f, onderdeel i, zoals deze luidden op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van .... tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen (Stb ...) blijven van toepassing voor de duur van de periode waarin op grond van artikel IXa van die wet recht bestaat op een financiële tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg.

Artikel VII

De Wet financiering volksverzekeringen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt de puntkomma aan het slot van onderdeel b vervangen door een punt en vervalt onderdeel c.

2. Het derde lid vervalt.

B

Artikel 44a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid vervalt.

2. Het derde lid wordt vernummerd tot het tweede lid en in dat lid wordt de zinsnede "vanaf 2004 jaarlijks aangepast" vervangen door: jaarlijks vastgesteld.

C

Artikel 53 komt te luiden:

Artikel 53
Artikel 30, zoals dat luidde op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van .... tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen (Stb ...) blijft van toepassing voor de duur van de periode waarin op grond van artikel IXa van die wet recht bestaat op een financiële tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg.

Artikel VIII

---

De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 75a, derde lid, laatste zin, vervalt de zinsnede "vervanger als bedoeld in hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg, indien de verlofganger die hij vervangt in de verlofperiode arbeidsongeschikt is geworden en terzake van die ongeschiktheid recht op toekenning van arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft verkregen, of indien de
arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt toegekend aan een".

B

In artikel 76f, vijfde lid, vervalt de laatste zin.

C

Aan hoofdstuk VIIIA wordt een artikel waarvan de nummering aansluit op het laatste artikel van dat hoofdstuk toegevoegd, luidende:

Zo nodig in afwijking van de overige artikelen van dit hoofdstuk blijven de artikelen 75a, derde lid, en 76f, vijfde lid, zoals deze luidden op de dag voor inwerkingtreding van de Wet van .... tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en het aanbrengen van enkele verbeteringen (Stb ...) van toepassing voor de duur van de periode waarin op grond van artikel IXa van die wet recht bestaat op een financiële tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg.

Artikel IX

Indien de termijn voor het instellen van hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank inzake een besluit op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg nog niet is verstreken op de dag voor inwerkingtreding van deze wet, blijft ten aanzien van de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen het recht zoals dat gold vóór dat tijdstip van toepassing.

Artikel IXa

Hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg, zoals dit hoofdstuk luidde op de dag voor inwerkingtreding van deze wet, blijft van toepassing voor de duur van de periode waarin recht bestaat op een financiële tegemoetkoming ingevolge dat hoofdstuk, indien dat recht is ingegaan voor de dag van inwerkingtreding van deze wet.

Toelichting

Algemeen

Het op 5 juli 2002 ingediende wetsvoorstel langdurend zorgverlof betreft een wettelijk recht op langdurend zorgverlof voor werknemers die hulp bieden aan een stervende partner, kind en ouder of aan een kind met een levensbedreigende ziekte. De totale duur van het zorgverlof bedraagt voor een periode van 12 achtereenvolgende maanden maximaal 6 maal de
---

wekelijkse arbeidsduur. Dit recht op onbetaald verlof is gekoppeld aan een recht op een verhoogde tegemoetkoming volgens de financieringsregeling loopbaanonderbreking.

Aan de (eerste) nota van wijziging van 2 oktober 2003 lag de verwachting ten grondslag dat de reguliere financieringsregeling loopbaanonderbreking per 1 januari 2004 in een separaat wetgevingstraject zou vervallen in het kader van de voorgestelde levensloopregeling. Dat is uitgewerkt in het wetsvoorstel levensloopregeling1 dat op 18 september jl. aan de Tweede Kamer is gezonden. Naar aanleiding van het op 14 oktober jl. bereikte Sociaal Akkoord heeft het kabinet evenwel de Tweede Kamer bij brief van 17 oktober jl. aangegeven dat de voorstellen in het fiscaal pakket 2004 voor de invoering van een levensloopregeling worden aangehouden. Dit in afwachting van nader overleg tussen het kabinet en de Stichting van de Arbeid over de invulling van het gehele stelsel van fiscale faciliëring voor VUT/prepensioen en levensloop met als doel het bereiken van overeenstemming in april 2004 over het per 1 januari 2006 in te voeren stelsel, alsmede eventuele overgangsregelingen. In verband hiermee zou, zonder nadere maatregel, ook de financieringsregeling loopbaanonderbreking tot 1 januari 2006 worden gecontinueerd.

In overhavige nota van wijziging stelt de regering daarom voor om de financieringsregeling loopbaanonderbreking geheel te laten vervallen. Daarmee zal er voor langdurend zorgverlof geen financiering op grond van deze regeling mogelijk zijn. In de visie van de regering zijn daarvoor vooral werknemers zelf en hun werkgevers verantwoordelijk. Daarnaast is de financieringsregeling loopbaanonderbreking niet doelmatig gebleken. Uit de door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beschikbaar gestelde gegevens blijkt dat de uitvoeringskosten van deze regeling als gevolg van beperkt gebruik een veelvoud zijn van de uitkeringlasten (in 2002: 218.000 uitvoeringkosten tegenover 35.000 uitkeringslasten).
Tot het moment van de introductie van de levensloopregeling kunnen werknemers voor de financiering van langdurend zorgverlof gebruik maken van de spaarloonregeling en van de fiscale verlofspaarregeling. Wanneer de fiscale verlofspaarregeling overgaat in de levensloopregeling (naar verwachting met ingang van 1 januari 2006) zal langdurend zorgverlof met in het kader van deze regeling opgebouwd tegoed kunnen worden gefinancierd.

Artikelsgewijs

Onderdelen I en II (artikelen 3:16 en 3:27 en hoofdstuk 7 Wet arbeid en zorg)

De wijzigingen in deze onderdelen houden verband met de afschaffing van de financiële tegemoetkomingen op grond van de regeling financiering loopbaanonderbreking in hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg. In verband daarmee vervallen ook de bepalingen in hoofdstuk 7 die betrekking hebben op terugvordering van en boete-oplegging bij dergelijke tegemoetkomingen. In de artikelen 3:16 en 3:27 werden enkele bepalingen uit hoofdstuk 7 van overeenkomstige toepassing verklaard op de uitkeringen die worden verstrekt op grond van hoofdstuk 3, afdeling 2, van de Wet arbeid en zorg. Om hierin te voorzien wordt in deze onderdelen thans verwezen naar met de vervallen bepalingen overeenkomende artikelen in de Ziektewet en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen.


1 Kamerstukken II, 2003-2004, nr. 29 208.

---

Onderdelen III en IV (Bijlage Beroepswet en beroep op de rechter)

Bij de in verband met de intrekking van de regeling inzake loopbaanfinanciering noodzakelijke aanpassing van onderdeel 2b van bijlage C bij de Beroepswet kan nog worden opgemerkt dat voor het geval er nog procedures in relatie tot hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg lopen op het moment van inwerkingtreding van deze wet, er door middel van een overgangsbepaling (onderdeel IV, artikel IX) in is voorzien dat de Centrale Raad van Beroep dan nog bevoegd is bij hoger beroep.

Onderdeel IV (Artikelen V, VI, VII en VIII: Coördinatiewet Sociale Verzekering, Werkloosheidswet, Wet financiering volksverzekeringen en Wet op de
arbeidsongeschiktheidsverzekering)

De verwijzingen in de Coördinatiewet Sociale Verzekering (CSV), de Werkloosheidswet (WW), de Wet financiering volksverzekeringen (WFV) en de Wet op de
arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) naar hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg inzake de financiering van loopbaanonderbreking kunnen vervallen. Omdat op grond van artikel IXa van deze wet hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg nog enige tijd van toepassing kan blijven na de inwerkingtreding van deze wet, blijven de artikelen 6, eerste lid, onderdeel aa, van de CSV, 92, onderdelen g, h, en i, 93, onderdeel i, 97b, derde lid, 97e, onderdeel j, en 97f, onderdeel i, van de WW, artikel 30 van de WFV en de artikelen 75a, derde lid, en 76f, vijfde lid, van de WAO, zoals die luidden op de dag voor inwerkingtreding van deze wet, gedurende die periode eveneens van toepassing. In de WFV wordt dit overgangsrecht opgenomen in artikel 53. Het huidige artikel 53 betreft uitgewerkt overgangsrecht. Dit laatste geldt ook voor artikel 44a, tweede lid, WFV.

Onderdeel IV (Artikel IXa (Overgangsrecht)
De in artikel IXa opgenomen overgangsregeling houdt in dat financiële tegemoetkomingen op grond van hoofdstuk 7 van de Wet arbeid en zorg die een ingangsdatum hebben die is gelegen voor de datum van inwerkingtreding van deze wet, kunnen doorlopen.

De Minister van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid,

(Mr. A.J. de Geus).

---