Gemeente Leiden

Persbericht

Leidse delegatie adviseert Buffalo City over Grotestedenbeleid en veiligheid.

Publicatiedatum: 19 januari 2004

Van 18 t/m 24 januari 2004 bezoekt een kleine Leidse delegatie de zustergemeente Buffalo City in Zuid Afrika. Doel is onderling overleg en uitwisseling van kennis en ervaringen op het gebied van Veiligheidsbeleid. De delegatie, onder leiding van gemeenteraadslid Hilde Jansen, gaat een zogenaamde audit houden. Buffalo City en Leiden hebben, in het kader van het Grotestedenbeleid, een vergelijkbare aanpak van de plaatselijke problemen, zoals veiligheid. Het bezoek van de Leidse delegatie aan Buffalo City wordt in een later stadium dan ook gevolgd door een tegenbezoek van Zuid-Afrikaanse deskundigen aan Leiden.

Een audit kan omschreven worden als het voorhouden van een spiegel. De werkwijze is vergelijkbaar met de van de visitatiecommissies die in het Grotestedenbeleid functioneren.

Binnenkort gaat de Leidse audit-delegatie naar Buffalo City; op grond van Leidse ervaring worden daar adviezen gegeven, vooral het gebied van Veiligheid. Daarbij gaat het vooral om beoordeling van processen en het toetsen van resultaten.

De audits zijn onderdeel van een project dat gesubsidieerd wordt door VNG-International. De doelstelling van het project is dat beide steden door middel van stages en audits over en weer leren van elkaars ervaringen met onderwerpen op het gebied van Grotestedenbeleid.

Voorop staan:

* het versterken van het lokaal bestuur

* het creëren en verbreden van draagvlak voor internationale solidariteit in de steden

* het uitwisselen van kennis tussen beide gemeenten
* het verbeteren van de samenwerking tussen gemeentelijke overheid, burgers en publieke organisaties in beide gemeenten.

Omdat Veiligheidsbeleid centraal staat bij het bezoek, is ook de politie Hollands Midden vertegenwoordigd in de delegatie.

Deze pagina is gewijzigd op 26-01-2004