Kenniscentrum Elektronische Overheid

19 jan 2004

Kabinet gaat computergegevens beter beschermen


Vertrouwelijke informatie bij de rijksoverheid moet beter worden beveiligd. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een nieuw voorschrift waarin extra beveiligingseisen staan voor de opslag, verwerking en transport van bijzondere informatie in computersystemen.

Het nieuwe voorschrift gaat in per 1 maart 2004 en sluit beter aan op de vernieuwde regels hierover van de Europese Unie en de NAVO. Tot nu toe bestond er een regeling uit 1989 en een besluit uit 1995 voor de beveiliging van kwetsbare informatie, maar die gold vooral voor papieren documenten.

Iedere minister is ervoor verantwoordelijk om de beveiliging van informatie op niveau te brengen en te houden. De minister van Binnenlandse Zaken kan bij een ministerie eventueel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een onderzoek laten doen. De minister van Defensie kan de militaire inlichtingendienst MIVD hiervoor inschakelen.

De AIVD kan de ministeries ook adviezen geven over de beveiliging van computergegevens en eventueel beveiligingsapparatuur ontwikkelen en leveren.