Gemeente Den Haag

januari 2004
Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein Forepark (15 januari)

Het Nationaal Centrum Preventie (NCP) heeft aan het bedrijventerrein Forepark - als eerste in de gemeente Den Haag - het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) toegekend. Maandag 19 januari overhandigt het NCP het bijbehorende certificaat aan wethouder Verkerk en de heer Ouwerkerk, vice-voorzitter van de bedrijvenvereniging Forepark. Zij nemen het certificaat namens de projectgroep KVO-Forepark in ontvangst. Het keurmerk bedingt dat publieke- en private partijen een formeel samenwerkingsverband aangaan. Dit met als doel gezamenlijk afspraken te maken om de veiligheid in brede zin te verhogen.

De maatregelen om dit doel te bereiken hebben betrekking op zowel bedrijven en bedrijfsterreinen als de openbare ruimte. Ze moeten elkaar aanvullen en versterken en lopen uiteen van het onderhoud van groen, om het terrein overzichtelijk te houden, tot bedrijven toegankelijker maken voor hulpdiensten. Het laatste gebeurt bijvoorbeeld door huis-nummers aan te brengen bij bedrijven waar die nog ontbreken, en ervoor te zorgen dat huisnummers overal duidelijk zichtbaar zijn vanaf de straat. Maar ook via een kluisjes-systeem waarmee de brandweer snel de beschikking krijgt over de sleutel, die toegang biedt tot een bedrijf. Andere maatregelen zijn; op sommige plekken de verlichting verbeteren en themabijeenkomsten en nieuwsbrieven over veiligheid om tussen onder-nemers kennis en ervaring uit te wisselen. Tevens wordt onderzocht of het haalbaar is een afgesloten en bewaakt parkeerterrein in te richten voor grote vrachtwagens, die er langere tijd moeten staan. Een maatregel is al ingevoerd, zo hebben de bedrijven op het Forepark collectief een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat surveilleert in het gebied.

De projectgroep KVO-Forepark is een structureel samenwerkingsverband tussen
Bedrijvenvereniging Forepark, Brandweer, Politie, Stadsdeelkantoor Ypenburg-Leidschenveen, en de gemeentelijke diensten Stadsbeheer en Stedelijke Ontwikkeling. De projectgroep heeft afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in het veiligheidsplan KVO voor het Forepark. Dit plan is gemaakt op basis van een analyse - uitgevoerd in 2002 - van de veiligheidssituatie op het Forepark. De analyse is vertaald in maatregelen. Een uitvoerings-matrix beschrijft de uitvoering van de voorgenomen maatregelen in de tijd en welke partij hiervoor verantwoordelijk is.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een integraal model om samen met lokale partners locaties te analyseren op veiligheidsrisico's en voorstellen te doen voor maatregelen die de veiligheid verhogen. De methode richt zich op uitvoering, beheer en monitoring. Belangrijk is dat ingezet wordt op samenwerking tussen de overheid, ondernemers en betrokken instanties zoals bijvoorbeeld de kamer van koophandel. Voor het verkrijgen van het certificaat moeten een aantal stappen doorlopen zijn zoals, een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak. Het keurmerk is ingesteld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.