Nederlandse Vereniging van journalisten

Nieuwe factuur-regels in de EU
19/01/2004

Als gevolg van nieuwe Europese regels met betrekking tot de BTW worden vanaf 1 januari 2004 in de hele Europese Unie dezelfde eisen aan facturen gesteld.

De huidige Nederlandse voorschriften zijn niet geheel in overeenstemming met de nieuwe regels. Facturen zullen dus aangepast moeten worden, wat in praktijk betekent dat er meer gegevens op de factuur moeten worden vermeld, anders heeft uw afnemer geen recht op BTW-aftrek.

Nieuw is ook dat facturen elektronisch mogen worden verzonden, als de afnemer daarmee instemt. Er verschijnt deze maand een brochure "Elektronisch factureren" waarin de voorwaarden worden beschreven. Deze is te vinden zijn op de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl).

Op de factuur moeten sinds 1 januari a.s. de volgende gegevens staan: o De datum;
o Een volgnummer voor eenduidige identificatie; o Het BTW-(identificatie)nummer van de freelancer; o Het BTW-(identificatie)nummer van de opdrachtgever/afnemer als er sprake is van een levering naar een van de andere EU-landen; o Naam en adres van freelancer en opdrachtgever/afnemer; o Hoeveelheid/omvang, aard en datum van de geleverde goederen of diensten en een duidelijke omschrijving;
o De datum van de levering of de verrichte dienst; o De datum van een eventuele vooruitbetaling als die afwijkt van de factuurdatum;
o Per tarief en per eventuele vrijstelling vermelden:
- eenheidsprijs exclusief omzetbelasting;

- eventuele kortingen als die niet in de eenheidsprijs zijn begrepen;
- de vergoeding;

-het te betalen BTW-bedrag, in de munteenheid van de lidstaat waar de levering of dienst wordt verricht.