Menzis


Bericht: Persverklaring: Terugbetalen eigen bijdrage AWBZ niet toegestaan

Naar aanleiding van de berichtgeving over het voornemen van Thuiszorg Arlero en Zorgbureau Twente om aan zorgvragers en klanten de helft van de eigen bijdrage terug te betalen, hebben de zorgkantoren Groningen en Enschede in een brief laten weten dat een dergelijke teruggave niet is toegestaan.

Na de berichtgeving in de dagbladen hebben de zorgkantoren, onderdeel van Amicon en Geové, meteen acties ondernomen om te achterhalen of het teruggeven van de eigen bijdrage in de AWBZ regelgeving mogelijk is. Het Ministerie van VWS en het College voor Zorgverzekeringen bevestigden dat de actie van Thuiszorg Arlero en Zorgbureau Twente, hoe goed ook bedoeld, niet is toegestaan.

Het argument hierbij is dat AWBZ-middelen alleen mogen worden aangewend voor de uitvoering van AWBZ-zorg. Het teruggeven van de eigen bijdrage hoort daar zeker niet toe, en het behoort ook niet tot de aanvaardbare kosten. De zorgkantoren Groningen en Enschede hebben Thuiszorg Arlero en Zorgbureau Twente gevraagd definitief af te zien van deze actie en heeft verzocht klanten te laten weten dat teruggave niet mogelijk is.