Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

in de schijnwerpers

19-01-04: NBTC Londen zet Meisje met de Parel in de schijnwerpers

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in Londen is een City Break-promotiecampagne gestart rondom een van Nederlands grootste meesterwerken: het Meisje met de Parel van Vermeer. De campagne valt samen met start van de Engelse film 'Girl with a Pearl Earring' in Engeland die op 16 januari voor het eerst werd vertoond. Voor de grootschalige promotiecampagne werkt NBTC Londen samen met Caffe Nero - een van de grootste koffieketens - Pathé Films, Frico 'Old Dutch Master' kaas en de KLM.

NBTC Londen haakt met de campagne in op de populariteit rondom de film en het schilderij en zet daarmee Den Haag en Delft als City Break-bestemming op de (Britse) kaart. Om de promotiecampagne onder de aandacht te brengen is gekozen om 350.000 dubbele ansichtkaarten en A3 posters te verspreiden in de Caffe Nero vestigingen. Verder worden er ook 250.000 ansichtkaarten via de kranten The Guardian en The Independent verspreid.

De ansichtkaarten bevatten een antwoordkaart met prijsvraag voor een City Break naar Den Haag, inclusief 3 nachten in het 4* Parkhotel en een VIP bezoek aan het Mauritshuis waar het originele Meisje Met de Parel te bewonderen is. Verder kunnen deelnemers filmkaartjes winnen door een SMS-bericht te sturen naar een speciaal direct-respons-nummer. NBTC Londen voert daarnaast nog een tweede City Break-campagne in samenwerking met Daler Rowney, een winkelketen voor kunstenaarsbenodigdheden. Hier worden eveneens 250.000 ansichtkaarten en A3 posters verspreid met een prijsvraag voor een citybreak naar Den Haag en het Mauritshuis.

De film Girl With A Pearl Earring is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tracy Chevalier. De schrijfster is geïnspireerd door het beroemde meesterwerk van Vermeer. Het boek speelt zich af in Delft, waar Vermeer het grootste deel van zijn leven heeft doorbracht. In de verfilmde versie wordt de rol van Vermeer gespeeld door Colin Firth, het meisje Griet wordt gespeeld door de jonge actrice Scarlett Johanssen.