Technologie Stichting STW

13 januari 2004

Etsen van diepe groeven in silicium opgehelderd

STW-promovendus Michiel Blauw heeft de natuurkundige beperkingen van het plasma-etsen van diepe, smalle microstructuren in silicium in beeld gebracht. De promovendus heeft met zijn resultaten een etsproces zodanig verbeterd dat nu gaatjes gemaakt kunnen worden met een diepte die meer dan dertig keer de breedte bedraagt. Dit is van belang voor de productie van gevoelige sensoren.

Tijdens zijn promotieonderzoek aan het Delfts Instituut voor Micro-Electronica en Submicrontechnologie (DIMES) onderzocht technisch natuurkundige Michiel Blauw fluor-gebaseerde plasma-etsprocessen. Een plasma met een hoge ionendichtheid brandt als het ware een gaatje in silicium. Voor vele toepassingen is het van belang om smalle, diepe gaatjes te kunnen maken. De STW-promovendus bestudeerde hoe het plasma de gaatjes maakt en hoe de zijwanden behandeld moeten worden om de groef zo recht en diep mogelijk te kunnen maken.

Michiel Blauw wist onder andere de controle over het profiel van de groeven in het zogenaamde Boschproces op twee manieren te verbeteren. Bij het Boschproces zorgt een dunne polymeerlaag ervoor dat de zijwanden niet weggeëtst worden door het plasma. De polymeerlaag komt echter ook op de bodem terecht, waardoor het etsen van smalle diepe groeven bemoeilijkt wordt.

Ten eerste voegde de onderzoeker een plasmapuls toe die de polymeerlaag efficiënt van de bodem van de put verwijdert. Ook optimaliseerde de promovendus de plasmapuls waarmee de zijwanden werden behandeld, zodat er geen polymeerdepositie op de bodem van de groeven plaatsvindt. Een maximale diepte-breedteverhouding van meer dan dertig is hierdoor haalbaar geworden.

Het etsen van silicium gaat in principe in alle richtingen even snel. Om smalle, diepe putten te krijgen, die nodig zijn voor gevoelige sensoren, moeten de zijwanden ongevoelig gemaakt worden voor het plasma. Dit ongevoelig maken heet passiveren. De onderzoeker gebruikte hiervoor in verschillende experimenten het toevoegen van zuurstof of het deponeren van polymeerlagen.

Plasma-etsprocessen hebben grote voordelen voor de fabricage van bewegingssensoren zoals versnellingsmeters en gyroscopen. De sensor en de elektronica voor signaalverwerking kunnen namelijk op één chip geïntegreerd worden omdat de fabricageprocessen voor beide onderdelen met elkaar verenigbaar zijn. Bovendien neemt de nauwkeurigheid van deze apparaten sterk toe als de verhouding tussen diepte en breedte van de geëtste microstructuren groot is.

Meer informatie bij ir. Michiel Blauw (TU Delft, DIMES) e-mail: blauw@dimes.tudelft.nl of projectleider dr. E.W.J.M. van der Drift tel. 015 2786009 e-mail: drift@dimes.tudelft.nl.

Promotie 19 januari 2004 promotoren prof. dr. ir. S. Radelaar en prof.dr. P.J. French (STW Simon Stevin Meester 2001).
---

TOP Laatste wijziging: 13-01-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl