TenneT


Nieuw leven voor plan hoogspanningskabel tussen Nederland en Noorwegen

(19-01-2004)

TenneT en het Noorse Statnett blazen nieuw leven in een plan voor de aanleg van een hoogspanningskabel voor de im- en export van elektriciteit tussen Noorwegen en Nederland. Beide partijen zien een serieuze nieuwe kans voor een rendabele exploitatie van een dergelijke transportkabel wanneer deze open zal staan voor alle marktpartijen die daarvan gebruik willen maken. Het idee voor een transportkabel over de zeebodem kwam door onaantrekkelijke productie-verplichtingen tot nu toe niet van de grond.

De oude partners in het kabelproject (NEA en Statkraft) hebben vorige week hun samenwerking definitief beëindigd. Beëindiging van de oude verplichtingen maakt nu de weg vrij voor TenneT en Statnett voor een exploitatie die wel rendabel is. TenneT en Statnett zijn de onafhankelijke beheerders van de hoogspanningsnetten in Nederland en Noorwegen die zorgdragen voor het transport van elektriciteit.

Een kabel over de zeebodem tussen Nederland en Noorwegen krijgt een lengte van 580 kilometer. De beoogde capaciteit van de kabel is 600 MW. TenneT en Statnett willen de haalbaarheidstudie nog dit jaar afronden, zodat de transportkabel uiterlijk in 2008 in bedrijf kan worden genomen. De bestaande vergunningen en contracten blijven hiervoor beschikbaar. Met de feitelijke aanleg van de kabel zal uiteindelijk 3 tot 4 jaar zijn gemoeid.

In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99% van de opwekking van elektriciteit. Nederland kent met name fossiele opwekking van elektriciteit door middel van gas en kolengestookte centrales. Met de realisatie van de transportkabel tussen beide landen kan gedurende de nacht het Nederlandse productiepark beter worden benut, terwijl tijdens de piekuren overdag gebruik kan worden gemaakt van de Noorse waterkracht.

Het idee van een transportkabel tussen Nederland en Noorwegen past in het beleid van TenneT om markten aan elkaar te koppelen. Dit vergroot de liquiditeit in de markt waardoor de prijsvorming van elektriciteit stabieler wordt. Dat ondersteunt ook de leveringszekerheid. Het project past ook in het streven van Europese Commissie om de transeuropese netwerken te versterken en daarmee de Europese energiemarkt te stimuleren.

Samen met haar Britse evenknie National Grid Tranco werkt TenneT in het project BritNed ook aan de realisatie van een transportkabel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er is nog geen definitieve beslissing genomen of deze kabel er komt. Een beslissing hierover wordt medio 2005 verwacht.