Ingezonden persbericht

'Integratie allochtonen via begraafplaatsen'

UTRECHT, 20040119 -- Begraafplaatsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de integratie van allochtonen. Dat zegt wethouder Bart Eigeman van de gemeente Den Bosch in het januaruinummer van vakblad Uitvaart.


Veel Turken en Marokkanen kiezen voor een begrafenis in het land van herkomst. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer Turken en Marokkanen die in Nederland zijn geboren en getogen en die ook hier begraven willen worden. Maar dan wel volgens de islamitische regels. Ook moslims uit andere landen willen in Nederland volgens hun eigen geloofsregels worden begraven. Veel islamitische begraafplaatsen zijn er echter niet.

Dit voorjaar wordt bij de uitbreiding van de begraafplaats in Rosmalen ook een islamitisch deel aangelegd. Volgens wethouder Bart Eigeman van Den Bosch is de aanleg van een islamitisch gedeelte belangrijk voor de integratie van allochtonen. Eigeman sprak op een studiedag over islamitische begraafplaatsen, georganiseerd door onder andere adviesbureau Genius Loci. In het januarinummer van vakblad Uitvaart, dat binnenkort verschijnt, zegt Eigeman onder meer: "We erkennen ten volle dat mensen een plek nodig hebben om hun doden te begraven om zich thuis te kunnen voelen in de Nederlandse samenleving. Als je geen mogelijkheid hebt om je doden volgens je eigen regels te begraven ontbreekt er een schakel voor mensen om zich thuis te voelen. Tegelijkertijd moeten iedereen zich in zekere mate aanpassen, want we willen de gezamenlijkheid ook tot uiting brengen in het begraven van de doden. Op de begraafplaats komt er dus een afzonderlijke hoek, maar die komt wel op dezelfde begraafplaats. Ik vind het bij uitstek een mogelijkheid om aan integratie te werken."




Ingezonden persbericht