Gemeente Langedijk


Voorontwerp bestemmingsplan Breekland 2e fase ter inzage 24 december 2003

Inloopavond op dinsdag 20 januari
Voorontwerp bestemmingsplan Breekland 2^e fase ter inzage

Vanaf 8 januari liggen het voorontwerp bestemmingplan Breekland 2e fase en groenbuffer ter inzage in het gemeentehuis en de beide bibliotheken. Ook het beeldkwaliteitsplan van de tweede fase ligt ter inzage. De bevolking kan gedurende vier weken reageren op de plannen.

Het voorontwerp bestemmingsplan Breekland 2^e fase en groenbuffer is vastgesteld door burgemeester en wethouders van Langedijk. Ook het concept Beeldkwaliteitsplan Breekland fase 2 is aangenomen. Beide komen nu in de inspraak. Op 8 januari worden ze ter inzage gelegd in de bibliotheken en het gemeentehuis. Gedurende vier weken kan de bevolking een reactie geven.

Inloopavond

Op dinsdag 20 januari is er tevens een inloopavond in het gemeentehuis over de 2^e fase van Breekland, groenbuffer en beeldkwaliteitsplan. Ook dan kan men reageren. Alle reacties worden meegenomen in een speciale nota, die rond mei 2004 gereed zal zijn. De argumenten vanuit de bevolking worden door burgemeester en wethouders gelezen en ook zal het college er schriftelijk op reageren. Het geheel wordt in de reactienota gevoegd. Het uiteindelijk ontwerp van de tweede fase en groenbuffer komt uiteraard daarna in de inspraak. Dit ontwerp zal ook nog een goedkeuringsperiode doorlopen bij de provincie en Gedeputeerde Staten. Al met al is de inspraakperiode inclusief beroepstermijn pas afgelopen in november 2005.

Bedrijvensoort

Het bestemmingsplan zal de basis zijn voor het bedrijventerrein Breekland 2e fase en de groenbuffer tussen Breekland en de woongebieden van Oudkarspel. Het bestemmingsplan is gebaseerd op het structuurplan Breekland en het bestemmingsplan Breekland 1^e fase. Voor het bedrijvengedeelte is een uit te werken bestemming opgenomen. Dit houdt in dat, voordat er gebouwd kan worden, het bestemmingsplan eerst nog uitgewerkt moet worden. Deze uitwerking moet weer een procedure, inclusief inspraak, doorlopen. Het bestemmingsplan geeft al wel aan welke type bedrijven er toegestaan zijn. Voor de gebouwen is een maximale hoogte van 10 meter opgenomen. Met de uitwerking van het bestemmingsplan kan dit wel lager worden, maar niet hoger. Voor de bebouwing is tevens een bebouwingspercentage van 75 % opgenomen. Dit houdt in dat de vlakken waarvoor de bedrijvenbestemming geldt voor maximaal 75% bebouwd mogen worden. De rest moet open blijven.

De bestaande woningen langs de Diepsmeerweg, die in het bedrijvengedeelte liggen, zijn opgenomen als bedrijfswoningen.

Groenbuffer

De inrichting van de groenbuffer is nog niet exact bekend. Voor het inrichtingsmodel is de Strategische visie groenbuffer Oudkarspel opgesteld. Deze visie is in het bestemmingsplan opgenomen. Enkele stukken grond zijn als duurzame groenstructuur aangegeven. In het bestemmingsplan heeft deze grond de bestemming "broekbos" (bos in water) meegekregen. Deze delen zullen als bos in water aangelegd worden. De tussengelegen delen hebben een globale groenbestemming meegekregen. Het is nog niet bekend hoe deze groenstukken precies ingevuld worden. Met uitzondering van de huidige bebouwing, is geen bebouwing toegestaan in de groenbuffer. De duurzame groenstructuur (broekbos) zorg voor een afschermende werking van het bedrijventerrein voor de bewoners van Oudkarspel. De bestaande woningen in de groenbuffer langs de Diepsmeerweg hebben de woonbestemming of agrarische bestemming meegekregen.

Beeldkwaliteitsplan

Het beeldkwaliteitsplan geeft de stedenbouwkundig opzet voor de tweede fase van Breekland aan. Het gehele bedrijventerrein Breekland dient na uitvoering één geheel te vormen. Het bedrijventerrein krijgt vier aparte deelgebieden. Voor ieder deelgebied is een eigen idee met betrekking tot herkenbare lijnvormen, kleuren, materialen en sfeervorming weergegeven. Bij de uitwerking van het bestemmingsplan en de invulling van het bedrijventerrein dient hier rekening mee gehouden te worden.

Het voorontwerp van het beeldkwaliteitsplan, conceptplan tweede fase en groenbuffer worden op 8 januari ter inzage gelegd, gedurende vier weken. Men kan zowel schriftelijk als mondeling (tijdens de avond op 20 januari) een reactie geven op de plannen. Tijdens de inloopavond is er gelegenheid voor iedereen om vragen te stellen aan de ambtenaren die het conceptplan hebben vervaardigd.

Inspraakperiode

Voordat het voorontwerp-bestemmingsplan definitief kan worden genoemd, is een lange inspraakperiode nodig. De eerste is nu geopend, gedurende vier weken kunt u uw mening geven over het plan. De eerste vier maanden vindt nu ook inspraakoverleg plaats met andere overheden in het kader van artikel 10. Van alle binnengekomen reacties (overheden én bevolking) wordt een commentaarnota gemaakt. Dit duurt ongeveer 6 maanden. Dan wordt het conceptplan aangepast met de gewenste wijzigingen en gaat het opnieuw een inspraakperiode in. Hierover wordt u te zijner tijd (waarschijnlijk zomer 2004) via officiële publicaties wederom geïnformeerd.

Belangstellenden die vragen hebben kunnen contact opnemen met mevrouw N. Risa 0226 334 623. Zij is bereikbaar op maandag en woensdag tussen 8.30 en 16.00 uur, of via E-mail: Info@gemeentelangedijk.nl Meer informatie kunt u vinden op internet: www.gemeentelangedijk.nl