Gemeente Zwolle
College studeert op nieuwe subsidieregeling aangepast sporten
Datum uitgave: 20-01-2004
Onderwerp: sport
Het college van B&W heeft besloten een discussie te starten over de toekomst van de subsidiëring van het aangepast sporten. Aanleiding hiervoor zijn de sterk verouderde subsidieregeling voor lichamelijk gehandicaptenorganisaties (uit 1976) en het ontbreken van een beleidskader voor overige subsidiëring.
De gemeente verstrekt subsidies aan tal van instanties die actief zijn op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een beperking. Het verstrekken van dergelijke subsidies staat niet ter discussie. De gemeente vindt sport en bewegen voor mensen met een beperking belangrijk. Subsidiëring maakt deze vorm van sporten en bewegen voor de deelnemers betaalbaar. Gelet op de verouderde regelgeving en het ontbreken van een beleidskader is actualisering van de regelgeving echter noodzakelijk.

Ten behoeve van de discussie over de toekomstige subsidiëring heeft het college een aantal criteria vastgesteld, waaraan subsidievragende instellingen naar het oordeel van het college dienen te voldoen. Dat zijn:
· voor subsidie komen in aanmerking organisaties die een specifiek aanbod hebben voor leden met een beperking;
· deze organisaties moeten zijn aangesloten bij een - nog op te richten - plaatselijk platform;
· de organisaties moeten minimaal 30 weken per jaar activiteiten aanbieden;
· de organisaties moeten een volledige rechtsbevoegdheid hebben;
· trainingen/lessen/activiteiten dienen onder leiding te staan van specifiek voor de doelgroep opgeleid kader.

Het college bespreekt deze criteria op korte termijn met belangenorganisaties en direct betrokkenen op het gebied van aangepast sporten. Na deze inspraakronde wordt een definitieve nota gemaakt en voorgelegd aan de raad. De verwachting is dat de raad in mei 2004 een besluit kan nemen over een nieuwe subsidieregeling.
Bron: Communicatie