Gemeente Zwolle
Actualisering sociale voorzieningen Stadshagen
Datum uitgave: 20-01-2004
Onderwerp: woonomgeving; zorg
Het college van B&W heeft op 20 januari de actualisering 'Sociale Voorzieningen' voor Stadshagen I en II vastgesteld. Dit is de aanzet om tot een functioneel programma van eisen te komen voor de sociale voorzieningen in Stadshagen. Met het resultaat van dit project verwacht de gemeente een goed inzicht te verkrijgen in de vraag en behoefte naar sociale voorzieningen van de huidige bewoners. Tevens is de notitie bedoeld als onderlegger voor de realisatie van een compleet voorzieningenprogramma voor zowel Stadshagen I als II.
De laatste voorzieningenvisie dateert van 1996 en een deel hiervan is niet meer actueel. Naast het opstellen van een programma met 'standaard' voorzieningen zoals andere Zwolse wijken die ook kennen, wil de gemeente bekijken of zij Stadshagen iets 'speciaals' mee kan geven in de vorm van een bijzondere accommodatie of voorziening. Ook het doel om van Stadshagen een wijk voor iedereen (zwart en wit, arm en rijk, oud en jong) te maken, is een belangrijk uitgangspunt in de notitie.

Multifunctionaliteit
Het programma wordt gevoed vanuit verschillende gemeentelijke beleidsterreinen zoals: onderwijs, sport, cultuur, welzijn en ook volkshuisvesting. Daarbij wordt er kritisch gekeken naar de fysieke ruimte die er nodig is om alle voorzieningen te huisvesten. Hierbij wordt vooral gelet op multifunctionaliteit en clustering. Om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, houdt de gemeente dit voorjaar een schriftelijk onderzoek onder Zwolse inwoners. Onder de noemer 'woonbelevingsonderzoek' zal een groot aantal vragen gericht zijn op de behoeften die in Zwolle leven op het gebied van sociale voorzieningen.

Overigens staan de in Stadshagen reeds gerealiseerde voorzieningen niet ter discussie. De startnotitie richt zich op de nieuw te ontwikkelingen voorzieningen die met de reeds gerealiseerde voorzieningen een samenhangend geheel moeten gaan vormen.
Bron: Communicatie