Provincie Utrecht

Persbericht

Ontwerp-streekplan Utrecht 2005 - 2015

Ruim 72.000 woningen gepland voor de komende 10 jaar

11-12-2003
Met de vaststelling door gedeputeerde staten van het Ontwerp-streekplan Utrecht 2005 - 2015 is een belangrijk moment aangebroken. Over het Ontwerp-streekplan kan namelijk iedereen die dat wil zijn ideeën (bedenkingen) kenbaar maken. Daarvoor zal het plan ter inzage liggen van dinsdag 20 januari tot en met maandag 16 februari 2004. In het najaar van 2004 wordt het Streekplan definitief vastgesteld. Het streekplan is het ruimtelijk plan van de provincie. In het plan is aangegeven waar er woningen en bedrijven gebouwd mogen worden, waar natuur de ruimte krijgt, waar de landbouw zich kan ontwikkelen en waar recreatievoorzieningen kunnen komen.
---

Verstedelijking
Het Ontwerp-streekplan biedt de ruimte om zeker 72.500 woningen extra te bouwen. Daarmee hoopt de provincie het huidige woningtekort in de provincie fors te kunnen verminderen. Ook voorziet het Ontwerp-streekplan in locaties voor 450 ha nieuwe werklocaties. De verstedelijking zal overigens maar voor een beperkt deel plaatsvinden op locaties die nu nog buiten de kernen liggen. De meeste woningen (zo'n 65.000) kunnen worden gebouwd op locaties die al eerder zijn gereserveerd voor woningbouw (zoals Leidsche Rijn) of door herinrichting van steden. Minder dan 7.000 woningen worden gebouwd op landbouwgronden. Voor bedrijven gaat dit om 100 ha.
'Wij willen vooral de mogelijkheden die er zijn in de dorpen en steden benutten. Het bestaande landelijke gebied willen wij zoveel mogelijk behouden. Dan houd je een aantrekkelijke en leefbare provincie', aldus gedeputeerde Jan Streng. 'Uit veel voorbeelden blijkt dat je het bestaande stedelijke gebied veel beter kunt benutten. Dit hoeft niet ten koste te gaan van groenvoorzieningen. Die kansen moeten benut worden in de provincie Utrecht'. In het Ontwerp-streekplan zijn rond de kernen zogenaamde rode contouren opgenomen. Die moeten ervoor zorgen dat de ruimte binnen de kernen ook echt benut gaat worden en de woningbouw niet in het landelijk gebied plaatsvindt.

Landelijk gebied
Natuur is een belangrijke basis voor een aantrekkelijk landelijk gebied. In het Ontwerp-streekplan is daarom de Ecologische Hoofdstructuur begrensd. Die vormt de ruggengraat van de natuur in de provincie. Mensen uit de steden moeten ook gebruik kunnen maken van het landelijk gebied (natuur voor de mens). De provincie ziet ook mogelijkheden voor de landbouw om hierop in te spelen. Jan Streng: 'Landbouwers zorgen er ook voor dat wij een aantrekkelijke provincie hebben. De inkomsten vanuit de landbouwproductie worden echter steeds minder. Activiteiten die bijdragen op een voor de stedeling aantrekkelijk gebied kunnen een inkomstenbron vormen voor de landbouw. Wij bieden daarvoor dan ook mogelijkheden'.

Windenergie
De provincie wil ook een bijdrage leveren aan groene energie conform de landelijk gemaakte afspraken met het Rijk. In 2010 moet er in de provincie 50 Megawatt afkomstig zijn van windenergie. In het streekplan zijn daarvoor vijf locaties opgenomen waar windmolens kunnen komen. Deze windmolens kunnen een hoogte hebben van 80 tot 120 meter. Het gaat om een lange lijn (7-8 molens) bij Abcoude, ten oosten van de A2 en twee korte lijnen (van 4 molens elk) eveneens langs de A2 bij Breukelen. Verder een tweetal lange lijnen (7-8 molens elk) langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Wijk bij Duurstede, drie korte lijnen (4 molens per lijn) bij Harmelen en Woerden aan de noordkant van de A12 en twee lijnen van vijf molens bij Baarn en Bunschoten ten noorden van de A1.
Er worden vijf informatieavonden georganiseerd die volledig in het teken staan van windenergie en windmolens.

- 13 januari (Houten/Wijk bij Duurstede) in Het Dorpshuis van Cothen, C.B. Kentiestraat 2 in Cothen

- 15 januari (Bunschoten/Eemnes) in Demandemaaker, Kerkstraat 103 in Bunschoten-Spakenburg

- 19 januari (Breukelen/Loenen) in Hotel Breukelen, Stationsweg 91 in Breukelen

- 20 januari (Harmelen/Woerden) in het gemeentehuis van Woerden, Blekerijlaan 14 in Woerden

- 27 januari (Abcoude) in Bilderberg Résidence, Groenlandsekade 1 in Vinkeveen

Water
De wateroverlast de afgelopen jaren, heeft ook bij de provincie het denken over water veranderd. De maatregelen in het streekplan gaan meer uit van de natuurlijke omstandigheden. 'De tijd dat we dachten dat we alles met technische maatregelen konden sturen is voorbij', aldus Jan Streng. In het streekplan zijn daarom waterbergingslocaties opgenomen. In het westen van de provincie zijn de waterlocaties nog niet exact aangegeven. Jan Streng: 'Hier willen wij eerst meer inzicht hebben in de precieze problemen en bijbehorende oplossingen. Pas dan weten we of grootschalige waterberging hier nodig is. Maar dat er in deze gebieden een wateropgave is, is wel duidelijk'.

Inloopavonden
Het Ontwerp-streekplan wordt ter inzage gelegd van dinsdag 20 januari tot en met maandag 16 februari 2004. Iedereen kan dan zijn ideeën (bedenkingen) over het plan bij Provinciale staten indienen. De provincie organiseert in deze periode ook vier inloopavonden. Daar kan meer informatie over het Ontwerp-streekplan worden gekregen.
De inloopavonden worden gehouden op:

- 27 januari in Restaurant D'arthuizen aan de Rijksstraatweg 315 in Leersum

- 29 januari in Hotel Campanile aan De Brand 50 in Amersfoort
- 3 februari in het Provinciehuis aan de Pythagoraslaan 101 in Utrecht

- 5 februari in het Arsenaal aan de Groenendaal 26 in Woerden

Dit persbericht gaat in op de hoofdlijnen van het Ontwerp-streekplan. Op de volgende pagina's treft u nog gebiedsspecifieke informatie aan.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de communicatieadviseur van het streekplan, mw. K. Tuinman, tel. (030) 2582561, e-mail. karin.tuinman@provincie-utrecht.nl

Stadsgewest Utrecht

Woningbouw
De meeste woningbouw is gepland in het stadsgewest Utrecht. Het Ontwerp-streekplan gaat er van uit dat hier 43.000 woningen worden gebouwd. Het grootste deel zal worden gerealiseerd in de stad Utrecht, waarvan 20.000 in Leidsche Rijn. Maar ook in de stad zullen nog zo'n 7.000 woningen gebouwd worden. Een nieuwe locatie in het streekplan is Rijnenburg. Hier kunnen uiteindelijk zo'n 5 tot 15.000 woningen worden gebouwd. De eerste 2.000 woningen zullen voor 2015 zijn gebouwd. Ook zal de ontwikkeling van Houten-zuid in de streekplanperiode doorgaan. Naast Utrecht zijn er in alle gemeenten van het stadsgewest nog kansen om woningbouw in het bestaand stedelijk gebied te ontwikkelen. In Maarssen is een nieuwe uitbreidingslocatie opgenomen; op het DSM-terrein kunnen circa 500 woningen gebouwd.

Verder gaan GS de komende maanden met de betrokken partijen de ruimtelijke mogelijkheden verkennen van een reserve-locatie voor verstedelijking in het gebied tussen de A12 ten zuiden van Bunnik en Houten-Zuid. De resultaten van die verkenning zullen beschikbaar zijn vòòr de vaststelling van het Streekplan door PS, zodat zij deze daarbij kunnen betrekken. Het is niet de bedoeling de eventuele reservelocatie voor 2015 te gaan gebruiken. Alleen als er grote stagnatie op andere locaties gaat optreden kan er aanleiding zijn een reservelocatie in te zetten. Het Ontwerp-streekplan is door GS vastgesteld. Er was echter wel sprake van een minderheidsstandpunt binnen het college van gedeputeerde staten. Gedeputeerde Jan van Bergen (PvdA) acht het opnemen van een zoeklocatie Bunnik-Zuid onnodig en ongewenst. Onnodig, omdat in zijn visie Rijnenburg (indien nodig) in de komende streekplanperiode kan doorgroeien tot 5.000 a 15.000 woningen. Ongewenst, omdat het in beeld brengen van een zoeklocatie op dit moment de noodzakelijke druk op binnenstedelijke opgaven en het optimaal benutten van Leidsche Rijn en Rijnenburg ondergraaft.

Recreatie
In de omgeving van stad Utrecht wordt 1.300 ha nieuw recreatiegebied aangelegd. Het zwaartepunt ligt daarbij op Kasteel De Haar en landgoed Haarzuilens, de noordelijke stadsrand van Utrecht, langs de Kromme Rijn en langs de Hollandsche IJssel bij IJsselstein.

Gewest Eemland

Woningbouw en bedrijvigheid
In het streekplan is opgenomen dat in Eemland in de streekplanperiode bijna 19.000 woningen gebouwd gaan worden. Bijna de helft hiervan komt in Vathorst (Amersfoort) terecht. Vathorst wordt gebouwd voor de regionale woningbehoefte. Daarnaast komen er een kleine 3500 woningen in het bestaand stedelijk gebied van Amersfoort. Bij Bunschoten is een nieuwe bedrijvenlocatie opgenomen. Deze is voor het grootste deel bestemd ter vervanging van het bedrijventerrein Zuidwenk zodat het bestaande terrein kan worden omgevormd tot een woongebied.
In Eemnes is zowel een nieuw (regionaal) bedrijventerrein als een uitbreiding voor wonen opgenomen. Op het bedrijventerrein kunnen ook bedrijven komen die wegmoeten uit de kernen van bijvoorbeeld Baarn en Soest.
Bij Woudenberg wordt het bestaande bedrijventerrein uitgebreid voor groei en verplaatsing van de locale bedrijven.

Recreatie
In de omgeving van Amersfoort wordt de komende 10 jaar 350 ha extra recreatiegebied aangelegd. Dit gebeurt ten noorden van Vathorst, bij de Schammer en bij Wieken-Vinkenhof.

Water
Rondom Leusden zijn enkele waterbergingsgebieden opgenomen. Hier wordt het water bij grote regenval tijdelijk opgeslagen. Het streekplan staat hier geen activiteiten toe die waterberging onmogelijk maakt.

Zuidoost Utrecht

Woningbouw en bedrijvigheid
Voor het zuidoostelijke deel van de provincie voorziet het Ontwerp-streekplan in zo'n 5700 woningen. De meeste kunnen in Veenendaal-oost worden gebouwd. Ook bij Renswoude en Wijk bij Duurstede zijn nieuwe uitbreidingslocaties opgenomen. In de andere gemeenten is in de dorpen nog ruimte voor het bouwen van woningen.

In Wijk bij Duurstede wordt het bestaande bedrijventerrein uitgebreid met 10 hectare. Ook in Renswoude wordt het bestaande bedrijventerrein uitgebreid (5 hectare).

Water
In het streekplan is in het Binnenveld bij Rhenen/Veenendaal een waterbergingsgebied opgenomen. Hier wordt het water uit de regio bij grote regenval tijdelijk opgeslagen. Het streekplan staat hier geen activiteiten toe die waterberging onmogelijk maakt en er moeten passende maatregelen worden getroffen om de waardevolle natuurgebieden bij Veenendaal te ontzien.

West Utrecht

Woningbouw en bedrijvigheid
In West Utrecht komen er in de streekplanperiode ruim 5000 woningen bij. Er kan vooral nog gebouwd worden in De Ronde Venen (Wilnis/Vinkeveen) en in Woerden. In de overige kernen is nog enige ruimte voor het bouwen van woningen binnen het bestaande dorp.
Aan de westzijde van Woerden is een nieuwe bedrijventerrein van 30 hectare opgenomen. Dit regionale terrein is onder andere bedoeld voor bedrijven uit Lopik, Montfoort en Oudewater. Bedrijven die bijvoorbeeld vanwege milieu- of verkeershinder uit de kern moeten worden verplaatst. Op de vrijkomende terreinen kunnen de gemeente vervolgens woningen bouwen. De leefbaarheid in de kernen wordt hiermee verbeterd. Het regionale bedrijventerrein in Woerden is ook bedoeld voor de groei van bestaande bedrijven.

Water
In en om de droogmakerijen in De Venen zijn er wateropgaven. Het gaat hierbij om het tegengaan van wateroverlast, verbetering van de waterkwaliteit en voorkomen van verdroging. In het streekplan is opgenomen dat deze wateropgave eerst precies wordt onderzocht. Op basis hiervan zal worden besloten of hier grootschalige waterberging nodig is en zo ja, waar dit dan moet plaatsvinden. In West-Utrecht liggen veel veenweidegebieden. Bodemdaling is hier een groot probleem. Om dat tegen te gaan stelt de provincie maatregelen voor. Eén daar van is een verbod op het scheuren van grasland.

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 030 2582561 of Karin.Tuinman@provincie-utrecht.nl