Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

ict

Digitaal Ervaringen Dossier

20 januari 2004: informatiemiddag bij de CG-Raad

Wat is het?

Het digitale ervaringen dossier is een persoonlijk dossier op internet (www.gezondzoeken.nl). In dit dossier kunnen mensen met een chronische ziekte of handicap hun medische gegevens en ervaringen bijhouden. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld gegevens over de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk, het gewicht, ervaringen met medicijnen en/of hulpmiddelen maar ook met bijvoorbeeld bepaalde behandelingen of instellingen. Met het bijhouden van deze gegevens ontstaat er een schat aan informatie die voor jezelf maar ook voor anderen zeer interessant kan zijn. Daarom kunnen dossierhouders, als zij dat willen, hun ervaringen ook openbaar maken op internet. Hierop kunnen andere dossierhouders reageren. Omdat alleen mensen die lid zijn van organisatie die bij de CG-Raad is aangesloten een dossier kunnen openen, is het zeker dat er altijd met een echte lotgenoot wordt gecommuniceerd. Het systeem is voorlopig nog uniek in de wereld en draait onder QMIC®, het kwaliteitsborgingssysteem van TNO dat de privacy en betrouwbaarheid van medische informatie en communicatie op het internet garandeert.

Logo TNO

Voor wie is het bedoeld?

TNO ontwikkelde het Digitaal Ervaringen Dossier samen met de CG-Raad voor alle individuele leden van de ruim 140 lidorganisaties van de CG-Raad. Via hun eigen organisatie kunnen mensen met een handicap of chronische ziekte gebruik maken van het Digitale Ervaringen Dossier. Zo kan iemand met epilepsie die lid is van de EVN, gebruik maken van het dossier via de EVN. Dit kan natuurlijk een extra reden zijn om lid te worden van een patiëntenvereniging of gehandicaptenorganisatie.

Wat heb je er aan?

Iemand met een handicap of chronische ziekte heeft met dit dossier zijn eigen unieke dossier in handen. Een veilige en beschermde plek op internet waar jouw medische informatie en ervaringen zijn opgeslagen en een leven lang beschikbaar blijven. Je bent volledig de baas over de inhoud van het dossier. Je bepaalt zelf welke onderdelen je gebruikt en invult en wat je met anderen wilt uitwisselen. Wanneer gegevens worden ingevoerd geeft TNO aan of er betrouwbare QMIC® gecertificeerde informatie over dat onderwerp beschikbaar is op internet. Alle gegevens die in het dossier zijn opgeslagen kunnen in een rapport worden uitgeprint. Zodoende is een handig overzicht beschikbaar voor jezelf maar ook voor bijvoorbeeld een behandelend arts. In één oogopslag is duidelijk welke medicijnen zijn of worden gebruikt en wat de ervaringen zijn. Maar dat is niet alles. De gegevens die je openbaar hebt gemaakt zijn voor iedereen op internet leesbaar. Dus ook voor leveranciers van hulpmiddelen en medicijnen. Deze mensen kunnen niet direct reageren op het dossier. Wel kunnen zij via de CG-Raad een enquête aan dossierhouders aanbieden. Als je hebt aangegeven dat je deze wilt ontvangen kun je hierdoor zorgen dat er met jouw ervaringen ook echt wat wordt gedaan. Beleidsmakers, onderzoekers, fabrikanten en bijvoorbeeld artsen kunnen dus informatie uit het dossier halen en analyseren! En nog belangrijker; met de verzamelde ervaringsgegevens kunnen de patiënten- of gehandicaptenorganisaties, lokaal of landelijk, de belangen van de achterban nog beter behartigen en allerlei betrokken partijen in de zorgsector van relevante informatie voorzien.

Stand van zaken op dit moment

Het Digitale Ervaringen Dossier is technisch klaar. Momenteel wordt het systeem getest op gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

Meer weten?

Op 20 januari vindt een informatiemiddag plaats bij de CG-Raad in Utrecht.


* Klik hier voor de uitnodiging voor de informatiemiddag (Word-document)
* Klik hier voor het formulier om u voor de informatiemiddag op te geven (Word-document)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met TNO Preventie en Gezondheid, Tanja Mager, TC.Mager@pg.tno.nl, 071-5181294 of de CG-Raad, Daisy Hombergen, dhombergen@cg-raad.nl, 030 - 291 66 00.

Verdere informatie over het digitaal ervaringen dossier is te vinden op www.gezondzoeken.nl, tabblad 'ervaringendossier'.
---