Universiteit van Amsterdam

Voorbehandeling van kronen beïnvloedt de plakkracht


Promotie Tandheelkunde


dinsdag 20 januari 10.00 uur

Tandartsen maken tegenwoordig kronen vast met een cementsoort die zowel aan de tandstomp als aan de kroon hecht. Bij deze restauratievorm is de plakkracht van het cement van groot belang. Ahmed El Zohairy deed onderzoek naar testen die het beste de plakkracht kunnen bepalen. Zo blijkt de grootte en vorm van het testmonster een grote invloed te hebben op de gemeten waarde van de hechting: hoe kleiner het monster, hoe hoger de waargenomen sterkte. El Zohairy stelt daarom een standaard-testmonstergrootte voor. Met de genoemde testen onderzocht hij bovendien welke factoren van invloed zijn op de plakkracht. Zo blijkt het noodzakelijk om het keramisch materiaal van de kroon vooraf met fluorwaterstofzuur te etsen en vervolgens te silaniseren. Verder blijkt dat plakmiddelen die hydrofiele elementen bevatten, minder krachtig worden als de kroon wordt blootgesteld aan water.

A.A.F.M. El Zohairy: Esthetic and bonding enhancement of tooth colored indirect restorations.. Promotor is prof. dr. A.J. Feilzer.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.