Universiteit van Amsterdam

Hersenvolume van psychotische VCFS-patiënten is relatief klein


Promotie Geneeskunde


dinsdag 20 januari 12.00 uur

Het velocardiofaciaalsyndroom (VCFS) is een genetische afwijking, waarbij een stukje van chromosoom 22 op band q11 mist. Eenderde van de patiënten ontwikkelt op volwassen leeftijd een psychose, waarbij de diagnose schizofrenie wordt gesteld. Door onderzoek te doen onder patiënten met VCFS, poogde Thérèse van Amelsfoort de biologische determinanten van schizofrenie te achterhalen. Van Amelsvoort bestudeerde de structuur van de hersenen van volwassenen met VCFS met behulp van MRI. Ze vergeleek patiënten met het syndroom met gezonde proefpersonen en analyseerde verschillen tussen patiënten met en zonder psychose. Ze ontdekte onder andere dat het totale hersenvolume van psychotische VCFS-patiënten significant kleiner is dan dat van patiënten zonder psychose en van gezonde proefpersonen. Vooral de frontale hersengebieden blijken aangedaan.

Mw. T.A.M.J. van Amelsfoort: Brain structure and function in velocardiofacial syndrome with and without psychosis. Promotoren zijn prof. dr. D.H. Linszen en prof. dr. D.G.M. Murphy (King s College, Londen).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.