Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

15-01-2004

Publieksvriendelijke acties bijzon- en sneeuwpendels

Busreizigers naar zon en sneeuw worden vrijdag geconfronteerd met acties. CNV Tour wil hiermee aangeven dat tot dusver de werkgevershouding in het cao-onderhandelingstraject ver beneden peil is. We doen het publieksvriendelijk, dat wel. Dus de vakantiegangers zullen er niet al te veel last van hebben. Maar de toon is gezet. En het is zonodig - een opmaat voor meer, stelt cao-onderhandelaar Arjan Huizinga over de aangekondigde acties. De acties begin 2001 liggen nog tamelijk vers in het geheugen. Dinsdag 20 januari wordt opnieuw onderhandeld.

De volstrekt weigerachtige reactie van werkgeverszijde op de cao-voorstellen van de bonden in het besloten busvervoer zijn de directe aanleiding tot de acties. Maar volgens CNV Tour is er meer aan de hand. De cao wordt in teveel bedrijven slecht toegepast. Als bedrijven vanaf nu de cao gaan naleven levert dat voor veel werknemers hetzelfde op als een loonsverhoging van 2 procent. Zoveel valt er nog te winnen.
Volgens Arjan Huizinga wordt het hoog tijd dat de werkgevers eens de bezem door het eigen huis halen. De werkgevers, verenigd in KNV, moeten een vuist maken en de lat hoog leggen. Zodat kaf en koren in de sector doeltreffend worden gescheiden. Nu zijn er teveel aanbieders die per saldo elkaar ongeveer dood concurreren. Om nog een beetje zwarte cijfers te kunnen schrijven wordt daarom beknibbeld op de arbeidsvoorwaarden.
Huizinga wil toe naar een betere controle op de sector. Het huidig stelsel van periodieke bedrijfskeuringen laat teveel gaten vallen. Eens in de drie jaar komt een controleur kijken. Het is beter als die controles vaker worden gehouden. En dat vervolgens goede presterende bedrijven als beloning eens een keertje worden overgeslagen. Dat heeft als voordeel dat er dan tijd overblijft voor extra keuringen van de slechte bedrijven. Kortom, KNV zou de teugels eens moeten aantrekken en via zon optreden als het ware een natuurlijke selectie moeten uitvoeren binnen het ledenbestand. De wildgroei moet er uit. Dan hou je een sterke sector over die terecht trots kan zijn op eigen kwaliteit en prestaties.

Houten, 15 januari 2004

Nadere inlichtingen:

Arjan Huizinga (onderhandelaar):
030 - 6 348 212
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243