Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

20-01-2004
Wet Werk en Bijstand

De "nieuwe bijstandswet" de "Wet Werk en Bijstand" (Wwb) is per 1 januari 2004 in werking getreden. De Algemene bijstandswet die tot 1 januari 2004 van kracht was, dateert van 1 januari 1996. Binnen het sociale stelsel zijn vanaf die tijd veel veranderingen doorgevoerd. Er is door de regering voor gekozen om te komen tot een activerende werking van het systeem van bijstandsverlening. Hierbij staat instroom naar de arbeidsmarkt voorop en niet het verstrekken van een uitkering. De hoofdzaken van de Wet Werk en Bijstand zijn als volgt weer te geven:

· Sterke vereenvoudiging van de regelgeving;
· Gemeenten zijn 100% verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wet;
· Verruiming van de mogelijkheden voor reïntegratie. In verband met de invoering en een correcte uitvoering van de Wet werk en bijstand dient een aantal verordeningen en beleidsregels te worden vastgesteld. In de raadsvergadering van 23 december zijn de navolgende verordeningen vastgesteld:

Verordening Toeslagen op- en verlagen van de norm ingevolge de Wet Werk en Bijstand 2004
Deze verordening is met enige aanpassingen gebaseerd op de bestaande verordening. Aangepast is o.a. de begripsomschrijving met betrekking tot woonkosten en de verlaging van de toeslag met 10% indien er sprake is van een inwonend - niet studerend - kind ouder dan 22 jaar.

Verordening Activering en reïntegratie
Deze verordening regelt de inzet van reïntegratie-instrumenten voor cliënten en nieuwe doelgroepen, de subsidiemogelijkheden voor de werkgevers en werknemers.
De Wet werk en bijstand dient maximale mogelijkheden en stimulansen te bieden voor reïntegratie en participatie; ook voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zowel voor de nieuwe instroom als het "huidig" bestand is het wenselijk hen zo snel als mogelijk op het goede spoor te zetten. Daarom is het wenselijk dat gemeenten alle denkbare instrumenten kunnen inzetten. De Wet werk en bijstand voorziet daarin door aan de gemeenten één vrij besteedbaar reïntegratiebudget beschikbaar te stellen en door vereenvoudiging en bundeling van regelgeving.

Handhavingsverordening
Op basis van de Algemene bijstandswet was de gemeente verplicht een uitkering die ten onrechte was verstrekt terug te vorderen. Gelet op de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten wordt in de Wet werk en bijstand volstaan met een bevoegdheid tot terugvordering. De situaties waarin terugvordering aan de orde is, zijn niet gewijzigd. Er zijn beleidsregels geformuleerd waardoor in bepaalde situaties van terugvordering kan worden afgezien.

Verordening afstemming bijstand

· Onder het regime van de Wet werk en bijstand is het niet mogelijk om bij schending van de inlichtingenplicht een administratieve boete (ter hoogte van 10% van het benadelingsbedrag) op te leggen. Waar voorheen een boete kon worden opgelegd, moet nu afstemming van de bijstand (in de vorm van een verlaging) plaatsvinden.

· Een tweede verandering is de mogelijkheid binnen de Wwb om de bijstand te verlagen wanneer een cliënt zich zeer ernstig misdraagt jegens het college en de in zijn opdracht werkende ambtenaren en instellingen (b.v. Centrum voor Werk en Inkomen of reïntegratiebureau)
· Nieuw is ook de mogelijkheid om de verlaging voor een langere periode, d.w.z. langer dan twee maanden, op te leggen. Hieraan verbonden is de plicht tot heroverweging van de verlaging binnen een termijn van uiterlijk drie maanden.

Verordening Cliëntparticipatie Sociale Zaken gemeente Edam-Volendam Het cliëntenoverleg kan burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd van advies dienen met betrekking tot de hoofdlijnen van voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid ten aanzien van sociale zaken. Hieronder wordt verstaan het bijstandsbeleid en werkgelegenheidsmaatregelen

Aankondiging intrekken Premie- en Vrijlatingverordening uiterlijk
01-01-2005 en opname van de personengroep Wet Inschakeling Werkzoekenden per 01-01-2003
Het voorstel tot intrekken uiterlijk per 01-01-2005 is gebaseerd op een overgangsbepaling voor Abw cliënten die in 2003 recht hebben opgebouwd en in 2004 aansprak op een premie maken. In 2004 worden de rechten en de plichten van de cliënten omgezet van Abw naar Wwb. Indien deze omzetting is afgerond kan deze premieverordening worden ingetrokken en zullen de cliënten gebruik maken van de nieuwe premieregeling conform de Wwb.

De volledige tekst van de bovengenoemde verordeningen ligt vanaf heden tot 1 maart a.s. van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 ter inzage op de sectie Beleid van de afdeling Inwonerszaken. Ook kunt u de tekst ook raadplegen vanaf onze homepage onder het kopje vergaderingen en raadsinformatie: raadsvergadering 23-12-2003.