Actueel

Ontslag te zware straf voor politieagent

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 20-01-2004

De korpsleiding van de politieregio Fryslân heeft een agent ontslagen omdat deze zich volgens de leiding in zes gevallen schuldig heeft gemaakt aan (ernstig) plichtsverzuim. De agent heeft zijn ontslag aangevochten.

Op 19 januari 2004 heeft de rechtbank Leeuwarden uitspraak gedaan in deze kwestie. De meervoudige kamer van de sector bestuursrecht heeft het beroep van de agent gegrond verklaard en het ontslagbesluit vernietigd. Volgens de rechtbank heeft de agent zich niet in zes, maar in drie gevallen schuldig gemaakt aan plichtsverzuim. Deze gevallen van plichtsverzuim zijn gezamenlijk niet ernstig genoeg voor de disciplinaire straf van (onvoorwaardelijk) ontslag. De rechtbank heeft hierbij meegewogen dat de agent in kwestie al 22 jaar in dienst is van de politie en één van deze gevallen reeds meer dan vijf jaar geleden plaatsvond.

De rechtbank heeft wel als plichtsverzuim aangemerkt het aanhouden van iemand om hem aan te spreken op een geschil in de privésfeer, het benaderen van getuigen tijdens het interne onderzoek en het voor privé-doeleinden opvragen van gegevens uit de databank van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Niet als plichtsverzuim zijn aangemerkt het plaatsen van vraagtekens bij de objectiviteit van de hoofdinspecteur die het interne onderzoek leidde, houding en gedrag van de agent jegens leidinggevenden en het niet laten blazen van een bestuurder van een auto. In dit laatste geval heeft de rechtbank de agent het voordeel van de twijfel gegeven en geoordeeld dat hier slechts sprake is geweest van een beoordelingsfout.

De uitspraak betekent dat de korpsleiding opnieuw een beslissing moet nemen op het bezwaarschrift van de agent, met inachtneming van de overwegingen van de rechtbank.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO1934

Zie het origineel