Openbaar Ministerie

20 januari 2004

Bureau Euregionale samenwerking in Maastricht opgericht

De Maastrichtse hoofdofficier van justitie Van Eck en zijn Roermondse collega Swagerman hebben dinsdag in de Limburgse hoofdstad het nieuwe bureau voor Euregionale samenwerking gepresenteerd. Het bureau moet de samenwerking tussen de Nederlandse, Belgische en Duitse politie en justitie verbeteren.
De provincie Limburg heeft te kampen met veel grensoverschrijdende misdaad. In Zuid-Limburg komen jaarlijks zo'n 1,3 miljoen drugstoeristen. Een kwart van de arrestanten is van buitenlandse afkomst. In Midden- en Noord-Limburg ligt dat percentage niet lager. Het nieuwe bureau, dat is opgericht met financiële steun van het college van procureurs-generaal, het ministerie van Justitie en de provincie Limburg, wil gezamenlijke strafrechtelijke onderzoeken doen met vier Duitse en vijf Belgische parketten.
Het bureau gaat ook een databank beheren en voor de juridische begeleiding van opsporingsinstanties zorgen. Van Eck wees erop dat criminelen zich niets van grenzen aantrekken, maar dat justitie in de grensgebieden wordt geconfronteerd met ingewikkelde procedures om in het buitenland iets gedaan te krijgen.