Gemeente Putten


Putten, 20 januari 2004

Bijeenkomst over alcohol- en drugsgebruik in Putten

Op maandag 19 januari 2004 is in het gemeentehuis een besloten bijeenkomst gehouden over het alcohol- en drugsgebruik in de gemeente Putten. De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van de fractie­ voorzitters van de politieke partijen in de gemeente. Samen met vertegenwoordigers van verschillende instanties zoals politie, gezondheidszorg (waaronder CAD, GGD en huisartspraktijk), kerken, maatschappelijk werk, onderwijs, horecavereniging en Jeugdplatform Putten, werd open gediscussieerd hoe alle betrokkenen tegen de situatie in Putten aankijken. De avond kende een informerend karakter.

De aanleiding is het feit dat vorig jaar binnen diverse geledingen verschillende keren gesproken is over het onderwerp alcohol- en drugsgebruik waarbij de indruk ontstond dat in Putten meer dan elders alcohol wordt gedronken. Dit was aanleiding voor de gemeenteraad zich door de verschillende instanties te laten informeren over wat bij hen bekend is.

De bijeenkomst werd voorgezeten door burgemeester B.J. van Putten die deze avond als gespreksleider fungeerde. Na zijn inleidende toespraak kregen alle aanwezigen kort het woord om zichzelf en de instantie die zij vertegenwoordigden voor te stellen. Daarbij moesten zij in drie zinnen vertellen of zij vonden dat er in Putten een alcohol- of drugsprobleem is en hoe zij daar zelf tegen aankeken. Daarna gingen de aanwezigen voor een workshop uiteen in drie groepen. Onder leiding van de commissievoorzitters konden alle aanwezigen hun mening geven over o.a. de volgende vragen.


1. Wat is er bij u bekend over het onderwerp alcohol- en drugsgebruik in Putten zowel binnenshuis als buitenshuis?


2. Is er aanleiding te veronderstellen dat de situatie in Putten afwijkt van het regionale en/of landelijke beeld?


3. Bent u van mening dat de vanavond hier aanwezige instituten over voldoende feitenmateriaal beschikken of is er aanleiding een onderzoek in te stellen?


4. Wie komt er naar uw mening het meest in aanmerking zon onderzoek uit te voeren?


5. Welke items moeten daarbij absoluut belicht worden?


6. Welke instanties dienen bij dit onderzoek betrokken te worden?


7. Is uw instelling desgewenst bereid in zon onderzoek te participeren?


8. Heeft uw instelling reeds initiatieven ontwikkeld, is daarvan al een resultaat te melden en, zo ja: hoe is dat resultaat?

Na een korte pauze werden de uitkomsten van de drie workshops gepresenteerd waarna onder leiding van Van Putten een algemene discussie werd gehouden.

De conclusie van deze avond was dat het probleemgedrag ten aanzien van alcohol en drugs van dien aard lijkt dat het zinvol is een onderzoek op te zetten. De aanwezigen vonden het in het kader van het onderzoek minder relevant of de cijfers in Putten afwijken van landelijke/regionale cijfers. De toename van alcohol- en drugsgebruik wordt een steeds groter maatschappelijk probleem en het is belangrijker dat aandacht wordt geschonken aan mogelijke oorzaken en oplossingen.

Alcoholgebruik is een bedekt probleem, waarover vele verhalen de ronde doen. Daardoor ontstaat een beeld dat het drankgebruik in Putten bovengemiddeld zou zijn. De cijfers die daarachter schuilgaan, zijn echter slechts bij benadering en op basis van slechts een aantal meetpunten vast te stellen. De resultaten van het onderzoek moeten inzicht bieden in de aard en omvang van de feiten. Het ontstaan van bepaalde drinkgewoonten zal moeten worden onderzocht, zodat kansrijke omstandigheden gecreëerd kunnen worden om dat gedrag te beïnvloeden.

Voor wat betreft het gebruik van drugs werd geconstateerd dat de cijfers aanleiding geven tot zorg, mede vanwege de gemakkelijke leeftijdsloze manier van verkrijgen.

Dit advies werd meegegeven aan het presidium dat zich gaat beraden over de te nemen stappen.