Gemeente Heeze-Leende


De nieuwe Wet werk en bijstand

Vanaf 1 januari 2004 is er een nieuwe wet werk en bijstand (Wwb). Deze wet vervangt de Algemene bijstandswet (Abw).

Het gaat in de nieuwe wet niet meer alleen om het verstrekken van uitkeringen. We zijn het er in Nederland over eens dat zelfredzaamheid belangrijk is en dat bijstand waar mogelijk tijdelijk moet zijn. Werk betekent meedoen in de samenleving en een betere toekomst. Werk betekent erbij horen en dat moet voor iedereen bereikbaar zijn.

De belangrijkste veranderingen zijn:

Algemene sollicitatieplicht
Vanaf 1 januari 2004 geldt de sollicitatieplicht in principe voor iedereen met een bijstandsuitkering. Alleen als er dringende redenen zijn, kan de gemeente besluiten dat u tijdelijk niet hoeft te werken. Ook alleenstaande ouders (ook met kinderen jonger dan vijf jaar) moeten voortaan solliciteren. De gemeente moet er wel rekening mee houden dat u het werk moet combineren met de zorg voor uw kinderen. Bent u 57½ jaar of ouder, dan moet u ook solliciteren. De gemeente moet wel bekijken of het voor u mogelijk is om een baan te vinden.

Steun bij het zoeken naar werk
Als het u niet lukt om op eigen kracht werk te vinden, krijgt u ondersteuning van de gemeente. Voorbeelden daarvan zijn een taalcursus, opleiding, ondersteuning bij solliciteren, maar ook werken op een gesubsidieerde arbeidsplaats of als vrijwilliger. Het einddoel is altijd ongesubsidieerde arbeid.

Algemeen geaccepteerde arbeid
Volgens de Wet werk en bijstand moet u solliciteren naar algemeen geaccepteerd werk, ofwel werk dat voor iedereen als normaal gezien wordt. U moet dus ook banen aannemen die niet aansluiten bij uw opleiding en werkervaring.

Niet nakomen van verplichtingen
De Wet werk en bijstand kent maar één soort straf voor het niet nakomen van de met u afgesproken verplichtingen: het (tijdelijk) verlagen of stopzetten van de uitkering. Daarmee vervallen de boetes en maatregelen uit de Algemene bijstandswet.

Bijzondere bijstand
De bijzondere bijstand voor groepen mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld subjectsubsidie) is per 1 januari 2004 afgeschaft. Onder de nieuwe wet moet de gemeente per persoon bekijken of iemand bijzondere bijstand nodig heeft en in welke vorm hij dat ontvangt. Gemeenten mogen ook bijzondere bijstand verstrekken voor de kosten van chronische ziekte of handicap, tot de invoering van het zorgstelsel (waarschijnlijk in 2006).
Het bijzondere bijstandsbeleid van de Gemeente Heeze-Leende wordt zo snel mogelijk na de invoering van de nieuwe wet vastgelegd in beleidsuitvoeringsregels.

Deeltijdwerk en een bijstandsuitkering
De regel dat u inkomsten uit deeltijdarbeid gedeeltelijk mag behouden, wordt afgeschaft. Als u hiervan gebruik maakt wordt uw vrijlating in 2004 in stapjes afgebouwd. Vanaf 1 januari is er een nieuwe beperkte regeling voor inkomsten uit een deeltijdbaan. Deze geldt voor bepaalde doelgroepen, als de gemeente vindt dat uw deeltijdbaan helpt om uit de bijstand te komen.

Langdurigheidstoeslag
Heeft u al langere tijd een bijstandsuitkering, dan kunt u mogelijk een langdurigheidstoeslag ontvangen. Deze toeslag is in de Wwb geregeld en vervangt de huidige regeling Lang Laag van de Gemeente Heeze-Leende. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
De voorwaarden zijn vastgelegd in de wet en worden ook vastgelegd in beleidsuitvoeringsregels van de Gemeente Heeze-Leende.

Heeft u al een bijstandsuitkering?
Uw casemanager van het team Maatschappelijke Zorg en Reïntegratie stelt u zo spoedig mogelijk op de hoogte over de manier waarop uw uitkering na 1 januari 2004 wordt voortgezet.

Wilt u meer weten?
Algemene informatie over de nieuwe wet kunt u vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.szw.nl en in een brochure. Deze is te bestellen bij Postbus 51, infolijn, tel. 0800-8051. Ook kunt u de brochure bij de gemeente krijgen.

Uw gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand. Het gemeentelijk beleid wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Totdat het beleid is vastgesteld, blijft een aantal artikelen van de Algemene Bijstandswet van kracht.