Ministerie van Justitie

Persbericht

Overheid en bedrijfsleven tekenen actieplan veilig ondernemen 20 januari 2004

Gezamenlijk persbericht van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, VNO-NCW, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars.

De overheid, het bedrijfsleven en de verzekeraars streven gezamenlijk naar een reductie van de criminaliteit tegen het bedrijfsleven met minimaal 20 procent in 2008. Dit blijkt uit het gezamenlijke 'Actieplan Veilig Ondernemen' dat vandaag door de bewindspersonen Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Van Gennip (Economische Zaken) samen met Schraven (VNO-NCW), Hermans (MKB-Nederland) en Fischer (Verbond van Verzekeraars) is ondertekend.

In het actieplan zijn voor de periode 2004-2008 tien projecten met acties voor het tegengaan van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven vastgelegd. Een van de projecten is de versterking van de repressie. In het kader hiervan worden onder meer de aangifte-, meldings- en terugkoppelingsprocedures verbeterd evenals het protocol voor het doorgeven van alarmmeldingen door Particuliere Alarmcentrales (PAC's) aan politiemeldkamers. Verder is er onder meer een project om de freeriders aan te pakken en om de beveiliging van diefstalstalgevoelige producten te verbeteren. Daarnaast zijn er projecten gericht op de transportsector, de uitgaansbranche, de juweliersbranche,de interne criminaliteit en de aanpak van urgente bedrijvenlocaties.

Criminaliteit is voor veel bedrijven een grote kostenpost. De materiële schade loopt volgens schattingen op tot circa 3 miljard per jaar. Daarnaast zijn er de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen. Meer dan de helft van de bedrijven is veelvuldig slachtoffer van criminaliteit en circa een kwart van alle bedrijven is herhaald slachtoffer van criminaliteit. Ondanks de inzet van zowel de overheid als het bedrijfsleven werden bedrijven de afgelopen jaren gemiddeld twee maal zo vaak slachtoffer van criminaliteit dan burgers.

Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing
Het Actieplan Veilig Ondernemen is tot stand gekomen onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). Deze stichting is in 1992 opgericht om de criminaliteit waarvan het bedrijfsleven slachtoffer is aan te pakken. Bij alle activiteiten van het platform staat de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid centraal. Onder de vlag van het NPC zijn diverse stuurgroepen en stichtingen gevormd die zich richten op de aanpak van een specifiek criminaliteitsprobleem, zoals het keurmerk veilig ondernemen (KVO). Naast het nationaal platform zijn er platforms op regionaal niveau (RPC's). Daarin worden lokale veiligheidsproblemen gezamenlijk aangepakt.