Inspectie Werk en Inkomen

UWV goed op weg bij risicobeheersing invoering Walvis

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is volop bezig met de voorbereidingen van de implementatie van de wetsontwerpen Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet financiering sociale verzekeringen (WFSV). De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is van mening dat de risico-inventarisatie en de voorgenomen maatregelen om het programma Walvis goed in te voeren, op hoofdlijnen voldoen aan de daaraan te stellen eisen in het kader van risicobeheersing. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'UWV en Walvis; eerste rapportage'.

Er zijn enkele zaken die nog uitgewerkt moeten worden. Het gaat bijvoorbeeld om de keuzes hoe de beschikbare capaciteit van personeel voor het implementatieproces in te zetten. Daarnaast moet de samenhang van projecten Walvis en WFSV nog nader worden uitgewerkt. Ook ziet de inspectie een risico bij verdere implementatie, omdat de dienstverlening tussen UWV en Belastingdienst nog niet is vastgelegd in wet- en regelgeving of in serviceniveau-overeenkomsten.

UWV, een fusieorganisatie van zes uitvoeringsinstellingen, heeft een globaal ontwerp gemaakt van de polisadministratie. De inspectie is positief over dit ontwerp, maar vraagt wel aandacht voor de risico's die er zijn bij de migratie van oude geautomatiseerde systemen naar het nieuwe systeem. UWV heeft berekend dat dit veertig miljoen euro gaat kosten, maar zal dit cijfer nog nader onderbouwen.

De inspectie heeft geconstateerd dat de kostenramingen die UWV heeft opgesteld om Walvis en WFSV in te voeren, reëel zijn. Op onderdelen, zoals het sociaal plan en de migratie van de polis-administratie, is de onderbouwing van UWV niet toereikend. Gelet op deze bevindingen acht de inspectie het aannemelijk dat het langer duurt voordat de kosten van dit project zijn terugverdiend.

De implementatie van de wetsontwerpen Walvis en WFSV zijn omvangrijke en complexe veranderingstrajecten. Daarmee vormen ze een risico voor de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. Voor IWI een reden om hierop toezicht te houden. Walvis en WFSV moeten uiteindelijk leiden tot een sterke vereenvoudiging van de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Doel daarvan is onder meer de uitvoeringskosten en administratieve last voor werkgevers te verlagen en de rechtmatigheid van de uitkeringsvaststelling verhogen.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft berekend dat de lastenverlichting voor werkgevers 276 miljoen euro per jaar zal zijn. De inspectie is van mening dat deze berekening op sommige onderdelen een te positieve aanname is. Dit geldt met name voor de berekende lastenverlichting door minder gegevens uit te vragen bij werkgevers.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (070 - 304 48 08 of 06 - 204 104 31) of Geeske Wildeman (tel .070 - 304 48 93 of 06 - 109 171 34). Het rapport 'UWV en Walvis; eerste rapportage' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63 .

persbericht IWI, 20 januari 2004