Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale Staten van Utrecht:

Groen licht voor start herindelingsprocedure Heuvelrug

20-1-2004
De Utrechtse Statenleden hebben vanmiddag tijdens de Statenvergadering vrijwel unaniem (alleen de SP was tegen) ingestemd met het voorstel om herindeling van de Heuvelruggemeenten te starten. Nu kan een begin worden gemaakt met de voorbereiding van het herindelingsontwerp. Als de procedure volgens schema verloopt, zal op 1 januari 2006 de herindeling van de Heuvelrug-gemeenten gerealiseerd zijn.

De discussie in de Statenvergadering concentreerde zich op een ingediende motie, waarin vier partijen vroegen meerdere varianten mee te nemen in de eerste fase van het herindelingstraject, het zogenaamde open overleg. Behalve de MALDD-optie (herindeling van Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg), wilde men de variant waarbij Wijk bij Duurstede meedoet onderzocht hebben. In die variant zouden twee nieuwe gemeenten ontstaan: Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Doorn enerzijds en Wijk bij Duurstede, Amerongen en Leersum anderzijds.

GS zegde in haar antwoord toe dat de inzet is MALDD, maar dat in het open overleg met de gemeenten er een volwaardige afweging plaatsvindt met betrekking tot de andere variant. Met deze toezegging werd de motie overbodig en weer ingetrokken.Verder pleitten verschillende Statenfracties voor zorgvuldigheid in procedure, transparantheid naar burgers en snelheid. De volgende maand zal Gedeputeerde Staten beginnen met gesprekken met gemeenten. Naast de vijf meest betrokken gemeenten (Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen-Rijssenburg) worden ook de gemeente Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Renswoude en Rhenen voor het open overleg uitgenodigd.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl