Politie Friesland

Politieberichten van 20 januari (07.00 - 13.00)

Fryslân 20-01-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen van 07.00 - 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Leeuwarden: drie helers aangehouden, twee voorgeleidingen Naar een 32-jarige liep Leeuwarder een onderzoek naar aanleiding van het helen van autoradios in december 2003. Het vermoeden bestond dat de goederen zouden worden verkocht op een rommelmarkt. Zaterdag omstreeks 05.45 uur is deze verdachte aangehouden terwijl hij met een busje over de Drachtsterweg reed.

Hij was in het gezelschap van een 39-jarige Leeuwarder. Deze bestuurde een auto met een aanhanger. Ook deze Leeuwarder was op weg naar een vlooienmarkt en is eveneens aangehouden. In beide voertuigen werden gestolen goederen aangetroffen, zoals fietsen en autoradios.

Van beide verdachten zijn de woningen doorzocht. Ook hierbij zijn goederen, zoals dvds, aangetroffen, die in beslag zijn genomen. De autoradios werden gekocht van drugsverslaafden in Leeuwarden.

Een andere Leeuwarder, eveneens 39 jaar, bestuurde ook een busje. Deze is eveneens overgebracht naar het bureau. Uit onderzoek bleek dat ook in dit busje zich enkele gestolen fietsen bevonden. De man is, nadat de goederen in beslag zijn genomen, heengezonden.
Tegen alle drie de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt voor heling en/of diefstal. De 32-jarige en de (eerste) 39-jarige worden vandaag (dinsdag) voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In totaal werden zes fietsen en 17 autoradios in beslag genomen. De politie onderzoekt op dit moment de herkomst van de goederen. Van de 17 radios is slechts een aangifte bekend. De politie vraagt mensen, waarvan in november en december 2003 de autoradio is gestolen, in vermoedelijk Leeuwarden, alsnog aanvullende informatie te verstrekken via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Gorredijk: inbraak woning
Maandag tussen 14.30 uur en 20.00 uur is ingebroken in een woning aan de Sjoelstrjitte. Men kwam binnen via de achterkant van de woning. De woning is helemaal doorzocht. Uit een kast werd een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen en twee sieraden. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Gorredijk.

Franeker: aanrijding met letsel
Dinsdag om 07.45 uur reed een 16-jarige bromfietster uit Pingjum over de Zuidelijke Industrieweg. Er stond een groep jeugd te wachten voor de spoorwegovergang vanaf Hitzum (Hitzummerbinnenpad). Er kwam een trein vanuit de richting Harlingen. Het meisje wilde nog snel even oversteken. De machinist had geen tijd meer om te toeteren. Ook was het donker. De achterkant van de brommer werd geraakt door de linkerkant van de trein. Het meisje is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ze liep een ingeklapte long en kneuzingen op. Voor zover bekend heeft ze niets gebroken.