Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 januari 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht in Trouw 'Staking huisartsen IJmond - Diensten worden afgebouwd om bezuiniging op huisartsenpost' van 20 januari jl.?


2. Hoe beoordeelt u de actie van de huisartsen te IJmond om vanaf februari de avond-, nacht- en weekenddiensten uit protest tegen de bezuiniging op de huisartsenpost te Beverwijk af te bouwen?


3. In hoeverre leiden de bezuinigingen in het algemeen en in dit geval in het bijzonder tot onoverkomelijke financiële en kwaliteitsproblemen voor de huisartsenposten?


4. Herinnert u zich eerdere vragen met betrekking tot een mogelijke actie van de huisartsen in IJmond met als motivatie de tekortschietende vergoeding voor ANW-diensten?


5. Kunt u aangeven in hoeverre de financiële problemen zich voordoen bij andere huisartsenposten en in hoeverre sprake is van een landelijk financieringsprobleem? Is er, mede gezien de toegepaste efficiencykorting, sprake van een structureel probleem?


6. Bent u het eens met de stelling dat de financiële verantwoordelijkheid die u draagt voor de huisartsenzorg, het voor andere partijen onmogelijk maakt om optimale bereikbaarheid en kwaliteit te waarborgen van de huisartsenzorg? Zo nee, kunt u aangeven hoe verzekeraars en huisartsen de kwaliteit en de bereikbaarheid met de schaarse middelen kunnen waarborgen? Zo ja, kunt u aangeven hoe uw standpunt, dat de verantwoordelijkheid voor een bereikbare en kwalitatieve huisartsenzorg bij de huisartsen en verzekeraars dient te liggen, zich verhoudt met de hierboven geschetste situatie?


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de actie van de huisartsen in IJmond (ingezonden 24 december 2002)


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl