Gemeente Amersfoort

Start baggeren en aanleg natuurvriendelijke oevers in Liendert en Rustenburg

datum: 20 januari 2004

Volgende week starten de gemeente Amersfoort en Waterschap Vallei & Eem met de baggerwerkzaamheden in de sloten en vijvers van Liendert en Rustenburg. Daarbij is ook aandacht voor de beschoeiing van de wateren. Waar het kan, krijgen de sloten nieuwe, natuurvriendelijke oevers. Een deel van de sloten is van de gemeente en een deel van het waterschap. Er wordt dan ook nauw samengewerkt om de waterbodems schoon te krijgen. De werkzaamheden nemen ongeveer drie maanden in beslag, afhankelijk van het weer.

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Deze laag belemmert op den duur de afvoer van het water en bij warm weer kan het bovendien gaan stinken. Dan is het tijd om de waterbodem schoon te maken: baggeren. Het baggeren is een ingrijpende klus. De wateren worden helemaal leeggepompt, zodat er goed zicht is op de te baggeren waterbodems. De vissen worden van tevoren gevangen en uitgezet in de Eem. Na alle werkzaamheden komen er nieuwe waterplanten te staan, waar eitjes en heel jonge visjes tussen zitten. Deze groeien samen op. Grotere vissen zijn niet welkom in pas gebaggerde sloten of vijvers. Er is nog te weinig voedsel voor ze en ze zouden de bodem gaan omwoelen op zoek naar voedsel. Het is dan ook niet de bedoeling dat er vissen worden uitgezet.

De gemeente en het waterschap willen de natuur rondom het water meer kansen geven. De sloten in de groengordel tussen Liendert en Rustenburg - het waterwingebied - krijgen daarom natuurvriendelijke oevers. Ook op een aantal andere plekken in de wijken komen deze oevers te liggen. De bestaande houten beschoeiing wordt vervangen door een meer glooiende waterkant. Daardoor ontstaat een geleidelijke overgang tussen de droge grond bovenaan en het water onderaan. Dat is aantrekkelijk voor een groot aantal plant- en diersoorten.

Het totale werk neemt ongeveer drie maanden in beslag. Bij vorst kan niet gebaggerd worden. De eerste vijf weken zijn de Graafdreef, de Jonkmandreef en de Spoorsloot aan de beurt. Daarna volgen de andere te baggeren sloten en vijvers. Ongeveer een week voordat een sloot of vijver wordt gebaggerd, krijgen de omwonenden daarover bericht van de aannemer.