Gemeente De Ronde Venen

Sportverenigingen niet enthousiast over bouw tijdelijke sporthal 20-01-2004

Overleg tussen sportverenigingen die gebruik maakten van de sporthallen Twistvlied en De Willisstee en de gemeente De Ronde Venen heeft uitgewezen dat de sportverenigingen niet veel voelen voor het idee om een tijdelijke sporthal te plaatsen op het terrein bij korfbalvereniging Atlantis. Zij zien veel liever zo spoedig mogelijk een permanente sporthal gerealiseerd worden. Het college, dat de afgelo-pen periode bezig is geweest met het treffen van voorbereidingen voor een tijdelijke hal, adviseert en stelt de gemeenteraad voor om het onderwerp in heroverweging te nemen en de uitkomsten van het overleg met de sportverenigingen daarin mee te nemen.

In de raadvergadering van 27 november is een motie aangenomen om bij voorrang een tijdelijke sporthal te realiseren o.a. ter vervanging van sporthal De Willisstee. Het college heeft op 2 december aangegeven bij voorkeur een tijdelijke hal op het terrein van korfbalvereniging Atlantis te willen realise-ren. Atlantis heeft aangegeven niet of slechts gedeeltelijk gebruik te zullen gaan maken van de tijdelij-ke hal en heeft eind december een bezwaarschrift ingediend omdat het terrein van Atlantis ook ge-noemd wordt als locatie om de permanente hal te bouwen.
Voor de bouw van een tijdelijke hal kan gebruik gemaakt worden van een reeds elders gebruikte sporthal die tegen een gereduceerde prijs en met een terugkoopgarantie aangekocht kan worden. Deze hal beschikt niet over een kleed- en sanitaire ruimte.

Voordat de benodigde bouwvergunning voor de bouw van de tijdelijke sporthal verleend kan worden, moet een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan verleend worden. Indien het bezwaar van At-lantis blijft bestaan, heeft de procedure weinig kans van slagen.

Aan de sportverenigingen zijn tijdens het overleg op 13 januari een aantal vragen voorgelegd, zoals: Indien er per 1 februari een tijdelijke hal wordt gerealiseerd, gaat uw vereniging dan gebruik maken van deze hal? Indien u, om de kleedruimten en overige sanitaire voorzieningen te bereiken naar bui-ten moet, is dat voor uw vereniging een argument om geen gebruik te maken van de tijdelijke hal? De belangrijkste conclusies uit dit overleg zijn:
- Verenigingen die normaal gesproken gebruik maken van De Willisstee geven aan geen gebruik te maken van de tijdelijk hal, indien De Willisstee - zoals verwacht - per 1 september 2004 weer operati-oneel is.

- De verenigingen die gebruik maakten van sporthal Twistvlied zien liever zo spoedig mogelijk een permanente hal in plaats van een tijdelijke. De verenigingen willen snel duidelijkheid en uitzicht op een definitieve hal. Daarnaast vinden ze dat het geld dat besteed wordt aan de tijdelijke hal beter in de permanente hal kan worden gestopt.

Ook de scholen die gebruik maakten van De Twistvlied zijn benaderd. Zij geven aan voorkeur te heb-ben voor het gebruik van een tijdelijke hal boven het busvervoer naar De Springbok in De Hoef, maar de huidige situatie is volgens hen wel werkbaar. Het feit dat kinderen in een tijdelijke hal wellicht naar buiten moeten om de sporthal respectievelijk de kleedruimten te bereiken, wordt als een belemmering ervaren.

De kosten voor het realiseren van de tijdelijke sporthal zijn 274.877. Indien de gemeenteraad in de vergadering van februari besluit de bouw van een tijdelijke hal uit te voeren, wordt hiervoor een krediet gevraagd.