Gemeente De Ronde Venen

Estafetteproject De Driehoek, een ontwikkelingsscenario voor Mijdrecht en Wilnis
20-01-2004

Het college van B&W van De Ronde Venen legt een projectvoorstel Estafetteproject De Driehoek ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. In het voorstel wordt een ontwikkelingsscenario voor de kernen Mijdrecht en Wilnis beschreven.

Aanleiding voor het projectvoorstel is de behoefte om tot een goede invulling te komen van het gebied De Driehoek, een gebied dat ingeklemd ligt tussen het industrieterrein Mijdrecht, de Wilnisse Zijweg en de Ringvaart te Wilnis. De insteek van het projectvoorstel is om na te gaan welke mogelijkheden en daarmee kansen het gebied De Driehoek biedt. Om dit goed te kunnen doen, is een stedenbouwkundige haalbaarheidsstudie opgesteld. De ontwikkeling van De Driehoek biedt kansen om een oplossing te vinden voor de uitdagingen waarmee de gemeente De Ronde Venen de komend jaren te maken krijgt; niet alleen ten aanzien van sportvoorzieningen, maar ook op het gebied van vergrijzing, woningbouw, verkeer en winkelvoorzieningen.

Uit de haalbaarheidsstudie blijkt dat de veelgehoorde optie het gebied te bestemmen voor sportvoorzie-ningen mogelijk is. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om tot een optimalisering van het gebruik van de groene velden te komen. Ook blijkt dat er mogelijkheden zijn voor andere sporten, waarmee ingespeeld kan worden op de aanwezige sportbehoefte. Deze invulling van De Driehoek met sportvoorzieningen betekent dat elders locaties vrijkomen. Het kan dus de start betekenen van een estafette van ontwikke-lingen.
Met nadruk wordt erop gewezen dat de invulling van de stedenbouwkundige haalbaarheidsstudie geen ontwerp is, maar een ruimtestudie. Het betreft dus een fictieve invulling van alle deelgebieden met het doel de realiteitswaarde van het totale projectvoorstel te onderbouwen.

Verplaatsing van sportvelden geeft de mogelijkheid nieuwe ontwikkelingen te laten plaatsvinden op de vrijkomende gronden. Hierbij kan ingespeeld worden op ontwikkelingen zoals de vergrijzing en de wo-ningbehoefte van alleenstaanden. De prognoses ten aanzien van de ontwikkeling van de bevolking ge-ven hiertoe aanleiding en op de vrijkomende locaties kunnen bij de invulling het woningaanbod, de in-richting van de woonomgeving én het voorzieningenaanbod hierop worden afgestemd.
Bij de nadere uitwerking kan ook nagedacht worden over de toekomst van winkelcentrum Adelhof in Mijdrecht . Verder kan duidelijkheid worden gebracht in de al lang lopende kwestie over hoe verder te gaan met de winkels in het dorpscentrum van Wilnis. Dit laatste in relatie met het winkelaanbod van het winkelcentrum Molmlaan. Door ook deze onderdelen te betrekken in het estafetteproject, biedt de ge-meente duidelijkheid en kansen aan ondernemers. Het wordt mogelijk iets te bieden bij het opstellen van wijkvisies.
Bij de nadere uitwerking worden ook de verkeersaspecten betrokken. Op basis van eerdere studies wordt verwacht dat de in het kader van het estafetteproject uit te voeren verkeerskundige oplossingen een positief effect zullen hebben op het totale wegennet in De Ronde Venen.

Kortom het estafettetraject geeft de gemeente vele kansen en uitdagingen om via een duidelijke kwali-teitsslag een grote stap voorwaarts te zetten en biedt mogelijke oplossingen voor bestaande en toekom-stige knelpunten. De verwachting daarbij is dat hierdoor grote ingrepen in bestaande wijken zelf kunnen worden voorkomen. Het spreekt voor zich dat zowel de gemeenteraad als de bewoners, winkeliers en verenigingen ruimschoots de gelegenheid krijgen hun deskundigheid in te brengen.

Het doel van het projectvoorstel is dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de hoofdlijnen van het pro-ject en instemt met de vervolgstappen op basis waarvan definitieve besluitvorming kan worden voorbe-reid. Een uitspraak over de detailinvulling per onderdeel wordt in deze fase van het onderzoek niet ge-vraagd.

In verband hiermee stel het college van B&W voor om een voorbereidingskrediet van 120.000 euro be-schikbaar te stellen voor nader onderzoek en nadere uitwerking van de nodige bouwstenen. Voordat de gemeenteraad het projectvoorstel op de agenda zet, wordt het voorstel eerst voor behande-ling aangeboden aan de raadscommissie Ruimtelijke Ordening.