CBS

Werkloosheid in 2003 sterk gestegen

Nederland telde in het laatste kwartaal van 2003 gemiddeld 416 duizend werklozen. Dit zijn er 100 duizend meer dan in dezelfde periode van 2002, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 5,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit 4,2 procent. Over heel 2003 kwam de werkloosheid gemiddeld uit op 396 duizend. Dat is 94 duizend hoger dan in 2002.

Werkloosheid hoger in laatste kwartaal
De werkloosheid is in het vierde kwartaal door seizoeninvloeden altijd lager. Wordt voor deze invloeden gecorrigeerd, dan komt de werkloze beroepsbevolking uit op 431 duizend. Een kwartaal eerder was dit 402 duizend. Met het beschikbaar komen van de cijfers over het vierde kwartaal zijn de voorlopige werkloosheidsgegevens voor 2003 in geringe mate naar beneden bijgesteld. Herziening is een vast onderdeel van de gebruikte methode.

Toename bij mannen en vrouwen
In 2003 is de werkloosheid zowel onder mannen als vrouwen sterk toegenomen. Er zijn nu meer werkloze mannen dan vrouwen. Als percentage van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid onder vrouwen echter hoger dan onder mannen. In 2003 was 6,1 procent van de vrouwen in de beroepsbevolking werkloos. Voor de mannen was dit 4,7 procent.

Lichte daling werkgelegenheid
Tussen 1994 en 2002 is de werkzame beroepsbevolking onafgebroken gestegen van 5,9 miljoen naar 7,1 miljoen. Aan deze stijging is in 2003 een einde gekomen. De werkgelegenheid is in dit jaar zelfs licht gedaald.

Technische toelichting
De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit mensen van 15-64 jaar die betaald werk hebben van twaalf uur of meer per week. De cijfers over de werkzame en werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge. De maandelijkse cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. Volgens de gebruikelijke procedure worden de cijfers jaarlijks aangepast. Hierbij is een verbeterde populatieraming gebruikt en is de methode verfijnd. Verder is de seizoencorrectie bepaald op basis van de meest recente gegevens. Hierdoor zijn de cijfers over de werkloze en werkzame beroepsbevolking in de meeste perioden bijgesteld. Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar op StatLine. In 2004 publiceren het CBS en het CWI maandelijks op dezelfde datum gegevens over de arbeidsmarkt. Daarom verschijnt op 20 januari 2004 naast dit persbericht het artikel 'Maandelijkse cijfers over de arbeidsmarkt van het CBS en het CWI'. In dit artikel wordt uitgelegd wat beide cijfers inhouden, wat de verschillen zijn en welke relatie tussen de werkloze beroepsbevolking en de niet-werkende werkzoekenden bestaat. Het persbericht van het CWI vindt u op hun website.

PB04-009
20 januari 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht