Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Oosterbeek, 20 januari 2004

Verslag trendscan 'De Zomer van 2003'

Zwembadbranche profiteert van mooie zomer

De zwembadbranche heeft goed geprofiteerd van het mooie zomerweer in 2003 en heeft een toename van het aantal bezoekers mogen noteren. Een stijging van het aantal overlastincidenten en / of ongevallen is uitgebleven.

Bezoekers De zomer van 2003 laat een bezoekersstijging van maar liefst 8,1% zien ten opzichte van de zomer van 2002. Met name in de maand augustus was een explosieve groei van het aantal bezoeken zichtbaar. Grootste oorzaak van de stijging is het zomerse weer. Binnenbaden hebben minder geprofiteerd van de bezoekerstoename dan openlucht- en combizwembaden.

Personeel Afgelopen zomer heeft meer dan eenderde van de zwembaden behoefte gehad aan extra personeel. De meeste baden zijn geslaagd in het aantrekken van voldoende werknemers. Het hebben van de juiste kwalificaties blijkt een probleem bij het aantrekken van personeel. In de zwembadbranche zijn veel parttimers werkzaam. Bij 68% van de zwembaden zijn voornamelijk of alleen parttimers in dienst.

Overlast Één op de drie zwembaden heeft overlast ondervonden door bezoekers, voornamelijk in het geval van openbaar toegankelijke zwembaden. Een flinke verbetering; in de quickscan van LC in 2001 was sprake van overlast in 74% van de zwembaden. De vormen van overlast zijn voornamelijk ordeverstoring en vandalisme. Overlast vindt met name plaats in grotere zwembaden (vanaf 100.000 bezoekers per jaar) met recreatieve voorzieningen. Vooral jongens in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar zijn aan te wijzen als de veroorzakers. Ernstige vormen van overlast zoals mishandeling of seksuele intimidatie hebben niet of nauwelijks plaatsgevonden. Ondanks toename van de bezoekersaantallen is verhoogde overlastfrequentie of verergering van incidenten uitgebleven.

Regionale overlast en preventie In het westen van Nederland (provincies Flevoland, Noord Holland en Zuid Holland) vindt meer overlast plaats in vergelijking met andere regio's. In deze regio heeft 40% van de zwembaden te maken met overlast. De zwembaden die deze zomer meer dan 10 keer geconfronteerd zijn met overlastincidenten zijn merendeels gevestigd in het westen.

Bijna alle zwembaden (80%) hebben afgelopen zomer preventiemaatregelen genomen om de overlast te voorkomen. Vooral met behulp van huisregels (alleen of met andere zwembaden samen), ontzeggingen en extra toezichthouders. Op specifieke momenten is de kans op overlast groter dan normaal. Voorbeelden zijn discozwemmen en het recreatief zwemmen op zondagmiddag. In enkele zwembaden geldt op deze tijden een legitimatieplicht. Aangezien de frequentie en de ernst van de overlastincidenten in de zomer van 2003 beperkt is gebleken lijkt het voor de hand liggend niet over te gaan tot integrale invoering van bijzondere preventiemaatregelen in de zwembadbranche zoals legitimatieplicht.

Protocol Gedragsregels Zwembaden Het Protocol Gedragsregels Zwembaden heeft als doel overlast binnen de zwembadbranche aan te pakken en liefst te voorkomen en is geschikt voor zwembaden mét en zónder overlast. Dit is te verklaren door de bewezen preventieve werking en bevordering van de zwemveiligheid. De coördinatie van landelijke implementatie van het protocol is in handen van LC. Inmiddels is circa een kwart van de zwembaden aangesloten.

Ongevallen In driekwart van de zwembaden is slechts 1 tot maximaal 5 maal iemand doorverwezen naar een medische dienst na een ongeval. In een kwart van de zwembaden heeft zich geen enkel ongeval voorgedaan waarbij de slachtoffers doorverwezen dienden te worden. In de zomer van 2003 hebben zich in de zwembaden geen verdrinkingsongevallen voorgedaan.

LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie is verheugd met de bezoekersstijging en is tevreden over het rustige verloop van de zomerperiode voor de zwembadbranche.