Gemeente Almelo

Wethouder Kuiper geeft startsein werkervaringstraject Nieuwstraatkwartier

Wethouder Kuiper heeft maandag 19 januari 2004 in Marjoleins bloemboutique aan de Nieuwstraat 80 in Almelo het startsein gegeven voor het werkervaringstraject. Dit traject, dat voortkomt uit het programma Onze Buurt aan Zet, houdt in dat werkloze buurtbewoners drie maanden stage kunnen gaan lopen bij een ondernemer in het Nieuwstraatkwartier. De bewoner doet werkervaring op en tegelijkertijd heeft de ondernemer een extra arbeidskracht.

Doelstelling van het project is om maximaal twaalf mensen gedurende drie maanden de mogelijkheid te geven aan het werk te gaan bij een ondernemer in hun buurt. Waarna de werkloze bewoners aan het eind van het traject bij de onderneming in dienst zouden kunnen komen. Lukt dat niet, dan krijgen de stagiaires een reïntegratietraject aangeboden. Daarin wordt gekeken hoe zij kunnen toetreden tot de reguliere arbeidsmarkt en wat daar eventueel nog voor nodig is (scholing, sollicitatietrainingen en dergelijke).

Koppeling
Het idee om een koppeling te maken tussen ondernemers en werkloze buurtbewoners is ingegeven door twee punten. Enerzijds is er de sociale en economische situatie van het Nieuwstraatkwartier. Veel wijkbewoners hebben een lage opleiding, de buurt kent een hoog werkloosheidspercentage en veel kleine ondernemers (circa vijftig) zijn gevestigd in de wijk. Anderzijds is het project mede mogelijk gemaakt door een bonus die de gemeente ontvangt vanuit het Onze Buurt aan Zet-project.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Om een project met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) op te zetten, stelde het ministerie een bonus van 56.000,- in het vooruitzicht. MVO houdt in dat ondernemers verder kijken dan naar winst en continuïteit alleen, maar ook maatschappelijke betrokkenheid tonen. Waarbij dit een positieve uitstraling heeft naar de wijk. Ondernemers beseffen dat ze onderdeel zijn van die wijk, de buurt en de stad, en handelen hier ook naar. Het werkervaringstraject wordt begeleid door Kees Ketting van de Stichting NetWerk, die zowel contact heeft met de stagiair als met de ondernemer die de stageplaats aanbiedt.