Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/008wur.html

Persbericht Wageningen UR: nr 008, 20 januari 2004

Prof. Ruud Huirne nieuwe algemeen directeur Animal Sciences Group Wageningen

Per 1 maart 2004 is prof. dr. ir. R.B.M. (Ruud) Huirne (41) benoemd tot algemeen directeur van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Hij volgt prof. dr. H. W. (Hans) de Vries op die vervroegd uittreedt.

Ruud Huirne is thans naast hoogleraar Bedrijfseconomie aan Wageningen Universiteit directeur van het Institute for Risk Management in Agriculture (IRMA). IRMA houdt zich op wetenschappelijke grondslag en als onafhankelijk instituut binnen Wageningen UR bezig met het inventariseren en beheersen van risico's in de agrarische sector. In november 2001 werd hij tevens directeur Wetenschap bij de Kenniseenheid Maatschappijwetenschappen van Wageningen UR.

In het kader van zijn leerstoel houdt Huirne zich bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van bedrijfseconomie, management, management-ondersteuning en risico-analyse van agrarische bedrijven. In januari 2001 is zijn leerstoel uitgebreid met de aandachtsgebieden economie van diergezondheidszorg en voedselveiligheid , gefinancierd door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en Zuivel (PZ).

Ruud Huirne studeerde Agrarische Economie aan de toenmalige Landbouwuniversiteit Universiteit Wageningen en promoveerde in 1990 op het proefschrift Computerized Management Support for Swine Breeding Farms.

De Animal Sciences Group van Wageningen UR doet onderzoek naar en geeft wetenschappelijk onderwijs over alle functies die dieren in onze maatschappij vervullen. Zij werkt aan duurzame methoden voor voedselproductie en visserij en aan de sociale functie die dieren (ook gezelschapsdieren) vervullen. Dierziekten, welzijn, voeding, productiesystemen, biologie, fysiologie, genetica en biomedisch onderzoek zijn thema s waaraan de Animal Sciences Group o.a. werkt.

Bij de Animal Sciences Group werken circa 1100 medewerkers. Zij heeft grote vestigingen in Lelystad (voormalig ID-Lelystad en Praktijkonderzoek voor de Veehouderij), Wageningen (Departement Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit) en IJmuiden (Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek) en 9 kleinere onderzoekscentra (voornamelijk proefbedrijven) verspreid over heel Nederland.