PERSBERICHT - 2004-01-20

Holland International, Hotelplan en SNP bieden 'groene reizen'

Reisorganisaties profileren zich met duurzame Alpenvakanties

De reisorganisaties Holland International, Hotelplan en SNP bieden deze zomer de mogelijkheid te kiezen voor groene vakanties naar Oostenrijk en Zwitserland. Met dit aanbod voldoen deze reisorganisaties aan de afspraken over productgerichte milieuzorg van het ANVR. De reizen zijn tot stand gekomen op initiatief van het Nederlands Alpenplatform (NAP), dat zich al een aantal jaren inzet voor duurzaam Alpentoerisme.

Het NAP is een samenwerkingsverband van de ANWB, de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, de Nederlandse Ski Vereniging en de Nederlandse Milieugroep Alpen. Deze organisaties maken zich ernstig zorgen over de bedreiging van het kwetsbare Alpengebied als gevolg van het toerisme.

Jaarlijks bezoeken ruim 50 miljoen toeristen onder wie twee miljoen Nederlanders de Alpen om er te skiën, te wandelen of te klimmen. Dat heeft vaak ingrijpende gevolgen voor natuur en milieu.

Daarom startte het NAP vier jaar geleden met het project Duurzaam toerisme Alpen 2005. Dit project sluit aan bij de inspanningen die ook in de Alpen zelf worden verricht om toerisme en natuur- en milieubescherming beter te laten samengaan.

Het project begint nu zijn vruchten af te werpen met het aanbod van SNP, Holland International en Hotelplan. Het aanbod bestaat uit een aantal vakanties in autovrije bestemmingen in zowel Zwitserland als Oostenrijk. De lidorganisaties van het NAP en de toeristenbureaus van de beide Alpenlanden zullen de marketing en promotie van de groene Alpenreizen actief ondersteunen.

Noot voor de redactie (