Gemeente Hoogeveen

21 januari 2004

* Gemeente Hoogeveen op zoek naar bezuinigingen *
* Gemeenteraad vergadert *

* Oud Papier *

* Werkzaamheden aan spoorwegovergangen *

* Aanhangers *

* Meestgestelde vragen over nieuw huisvuilinzamelsysteem *
* Kleinere container voor GFT? Stuur dan formulier in *
* Openingstijden Milieustraat gewijzigd *
* Meepraten over de toekomst van Hoogeveen *
* Antwoordformulier Structuurvisie *

* Eerste debat over gemeente nieuw stijl: bemoeien of afstand nemen?
*

* Buurtbeheer heeft eigen website *

* Presentatie Vrijwilligerssteunpunt in wijkcentrum 't Oor *
* Open dagen op basisscholen *

* Militaire oefeningen *

+ Wijziging openingstijden Milieustraat De Vos van Steenwijklaan *

+ Ontwerp-wijzigingsplan "Buitengebied Ruinen, wijziging Zwartschaap" *

+ Goedkeuring bestemmingsplan 'Noordscheschut, gedeeltelijke herziening ten behoeve van Houthandel Koster' *
+ Drank- en Horecawet *

+ Wet Milieubeheer *

+ Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *
+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

+ Bouwen in afwijking van het bestemmingsplan *
+ Kapvergunningen *

Gemeente Hoogeveen op zoek naar bezuinigingen

B & W van Hoogeveen hebben besloten op welke punten zij nader onderzoek laten doen naar mogelijke bezuinigingen. De gemeentelijke afdelingen gaan nu verder uitzoeken welke ideeën haalbaar zijn. Wat daar uitkomt wordt betrokken bij een voorstel van het college aan de raad, later dit voorjaar.

Bij de begrotingsbehandeling in november besloot de raad tot een forse ombuigingsoperatie. Deze is nodig vanwege stijgende uitgaven en vooral door lagere inkomsten uit Den Haag. Er moet 6 miljoen euro binnen vier jaar worden bezuinigd.

Er is vier miljoen nodig om het gat in de meerjarenbegroting te dichten, een miljoen voor nieuw beleid en een miljoen als 'zoekruimte' voor de raad.

De gemeente is inmiddels begonnen met een operatie, gericht op efficiënter werken in de organisatie. Dit moet een bezuiniging van ongeveer 1,5 miljoen opleveren. Dat is een vermindering van 10 procent van de personeelskosten over alle afdelingen de komende vier jaar. Er worden geen gedwongen ontslagen verwacht. Wel kunnen medewerkers andere taken krijgen.

Takendiscussie

Naast de efficiency-operatie heeft de gemeente al haar eigen taken inmiddels globaal onder de loep genomen. Doel ervan was mogelijkheden voor bezuinigingen te vinden. Daarbij ging het om allerlei denkrichtingen: afstoten of verminderen van taken, uitbesteden of privatiseren, verhoging van inkomsten en besparingen door samenwerking met andere gemeenten.

Uit de waslijst aan ideeën heeft het college een eerste selectie gemaakt. Er is een lijst met ideeën die haalbaar genoeg lijken om verder onderzocht te worden. Ook deze onderzoekslijst is nog lang. Het gaat om vele tientallen ideeën.

Gemeenteraad vergadert

De gemeenteraad vergadert op donderdag 29 januari in de raadzaal van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Notulen van de openbare vergadering van 18 december 2003.
* Benoeming van de heer B. de Weerd tot plaatsvervangend lid van de raadscommissies Samenleving en Bestuur. *

* Benoeming van mevrouw mr M. de Boer tot plaatsvervangend voorzitter van de Bezwaarschriftencommissie. *
* Herzien voorstel inzake legesheffing voor planologische procedures.

* Voorstel tot vaststelling bestemmingsplan 'Geluidszones industrielawaai Buitenvaart II'. *

* Voorstel tot vaststelling Kadernotitie Veiligheid.
* Wijziging(en) van de begroting 2004.

Spreekrecht

Aan het begin van de raadsvergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken.Het mag alleen gaan over punten die op de agenda staan. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar. Op agendapunten met een asterisk (*) is geen spreekrecht mogelijk.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit uiterlijk 48 uur voor de vergadering meedelen aan raadsgriffier J.P. Wind, tel 291201.

Collecten

Deze week wordt er gecollecteerd voor de Stichting 'Red Charissa's toekomst'

Oud Papier

Donderdag 22 januari

't Rastholt en PCB De Regenboog. Het oud papier kunt u naar de containers, op het parkeerterrein aan de Tilber, (bij de sporthal) in Hoogeveen brengen.

Woensdag 28 januari

't Kofschip en De Schuthoek. Vanaf 18.00 uur komen de afhalers bij u langs in Schutlanden en Erflanden. Wilt u het papier gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten.

Werkzaamheden aan spoorwegovergangen

De firma Strukton Railinfra BV begint komend weekend met werkzaamheden aan de spoorwegovergangen Wijsterseweg en Pesserstraat.Op de volgende data zijn deze overgangen afgesloten voor het verkeer:

Spoorwegovergang Wijsterseweg

* zaterdag 24 januari op zondag 25 januari van 22.30 tot 07.45 uur
* zondag 25 januari op maandag 26 januari van 22.30 tot 07.00 uur
* maandag 26 op dinsdag 27 januari van 22.30 tot 07.00 uur

Spoorwegovergang Pesserstraat

* maandag 26 op dinsdag 27 januari van 22.30 tot 07.00 uur
* dinsdag 27 op woensdag 28 januari van 22.30 tot 06.45 uur
* woensdag 28 op donderdag 29 januari van 22.30 tot 06.45 uur

Het verkeer wordt omgeleid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. J. Pieters, wegbeheer gemeente Hoogeveen, telefoonnummer: 0528-291636.

Aanhangers

Er staat een aanhanger geparkeerd aan de Kerkweg in Tiendeveen ter hoogte van garage Timpen. De gemeente verzoekt de eigenaar van deze aanhanger zich binnen twee weken te melden op telefoonnummer 291 244.

Meestgestelde vragen over nieuw huisvuilinzamelsysteem

De nieuwe vuilniswagen met automatische grijparm, die in het buitengebied al rijdt (foto: André Weima). De gemeente Hoogeveen gaat midden dit jaar over op een nieuw systeem voor de inzameling van huisvuil. Het duobak-inzamelsysteem wordt vervangen door een twee-containersysteem, waarbij GFT-afval en restafval om de week worden opgehaald. De containers worden opgehaald door een zogenaamde zijbelader. Deze vuilnisauto heeft een grijparm die de containers automatisch oppakt. Vorige week hebben alle huishoudens in een aantal kernen in Hoogeveen een brief ontvangen over dit nieuwe huisvuilinzamelingssysteem. De meest gestelde vragen over het nieuwe systeem hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

Betaal ik een lager tarief wanneer ik voor een kleinere container kies ?

Nee.

Gaat het GFT-afval in de container niet erg stinken wanneer het om de week wordt opgehaald?

Alleen tijdens zeer warme zomerse dagen is er een kans dat u de inhoud van de container ruikt. Dit kunt u voorkomen door in die periode etensresten luchtdicht te verpakken en in de restafvalcontainer te gooien wanneer deze in dezelfde week wordt geleegd.

Kan ik ook kiezen voor een kleinere restafvalcontainer?

Nee. De bestaande duobak wordt omgebouwd tot restafvalbak. In de praktijk wordt er gemiddeld beduidend meer restafval dan groenafval aangeboden. Omdat het restafval 1x per 14 dagen wordt opgehaald is gekozen voor een grotere container. Hiermee wordt voorkomen dat in een later stadium de kleinere containers alsnog voor grotere containers moeten worden omgeruild.

Wat zijn de afmetingen van de containers waartussen ik moet kiezen?

De afmetingen van de 240 liter container zijn 60 x 75 cm. (breedte x diepte). De afmetingen van de 140 liter container zijn 50 x 55 cm. (breedte x diepte)

Is de nieuwe regeling ook bedoeld voor huishoudens in flats die van verzamelcontainers gebruik maken?

Nee. Voor flatbewoners blijft het bij het oude. Overigens hebben enkele flatbewoners bij vergissing de brief over het nieuwe inzamelingssysteem ontvangen. Ze kunnen deze gewoon weggooien.

Is de chip die in de container wordt geplaatst bedoeld om mij te laten betalen voor het aantal keren dat de container door mij wordt aangeboden ?

Nee. De chip is bedoeld om containerherkenning voor de reinigingsdienst mogelijk te maken. In de chip worden onder meer adresgegevens en afvalgegevens opgeslagen. Dit maakt het mogelijk om vermiste containers op te sporen en in het systeem te blokkeren.

Blijft de Restgoedwagen ook rijden?

Ja.

Wat gebeurt er als in het nieuwe systeem de omgebouwde duobak kapot gaat?

Dan wordt deze vervangen door een grijs gekleurde container van 240 liter inhoud.

Kleinere container voor GFT? Stuur dan formulier in

Voor de nieuwe manier van het ophalen van huisvuil krijgt u er een container bij. Dat is een container voor het GFT-afval van 240 liter. Doet u niets, dan krijgt u automatisch de grote container, die even groot is als uw huidige duobak.

Als u een kleinere container van 140 liter wilt kan dat. Stuur dan voor 23 januari het antwoordformulier terug in de retourenvelop. Bent u de envelop kwijt, dan kunt u het formulier in een gewone envelop sturen naar:

Gemeente Hoogeveen
afdeling Reiniging
Antwoordnummer 8
7900 WB Hoogeveen.

In beide gevallen is een postzegel niet nodig.

Openingstijden Milieustraat gewijzigd

De openingstijden van de Milieustraat aan De Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen wijzigen met ingang van dinsdag 27 januari. De Milieustraat is tussen de middag langer dicht, namelijk tussen 12.00 en 13.00 uur. Voor de nieuwe openingstijden zie de Mededelingen.

Meepraten over de toekomst van Hoogeveen

Het project structuurvisie 2015-2030 is in volle gang. Het bureau KuiperCompagnons dat de structuurvisie voor Hoogeveen ontwerpt heeft een eerste tussenproduct klaar. Het is een visie op de ruimtelijke toekomst van Hoogeveen met nog een flink aantal keuzemogelijkheden of 'variabelen'. Op 3 februari draagt het college het tussenproduct met de eigen visie daarop voor discussie over aan de raad.

Op dinsdagavond 3 februari presenteert Ashok Balotra van KuiperCompagnons in De Tamboer het tussenproduct plus de vise van het college daarop aan de gemeenteraad. Deze speciale raadsbijeenkomst begint om 19.30 uur en u bent van harte welkom op de publieke tribune. Voor alle aanwezigen is er een brochure met de ideeën van KuiperCompagnons en de visie van het college.

Dicussieavonden

Op drie discussieavonden met de raad kunt u zelf uw mening geven over het tussenproduct. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de kern Hoogeveen, het landelijk gebied Zuid (Elim, Hollandscheveld, Nieuwlande) en het landelijk gebied Noord (Pesse, Fluitenberg, Stuifzand, Tiendeveen, Noordscheschut en Nieuweroord). De discussieavonden zijn op de volgende data:

* Maandag 16 februari staat in het teken van van de kern Hoogeveen: het centrumgebeid, de stadsrandzones en de bedrijventerreinen. Deze avond begint om 19.30 uur in het Raadhuis.
* Dinsdag 17 februari start de dicussie over de dorpen in het landelijk gebied Zuid om 19.30 uur in reataurant Schoonhoven in Hollandscheveld.

* Donderdag 18 februari is de laatste discussieavond om 19.30 uur in ontmoetingscentrum De Wenning in Pesse. Dan komt het landelijk gebied Noord aan bod.

Commissie adviseert

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad na de discussieavonden en intern overleg binnen de fracties een advies uitbrengt aan het college. Dit doet de raad in de commissie Omgeving op maandag 8 maart om 19.30 uur in het Raadhuis.

Indien u vragen heeft over de structuurvisie, dan kunt u bellen met Gert Bolkesteijn, projectleider structuurvisie, telefoonnummer 0528-291386. Informatie over de structuurvisie staat ook op: www.hoogeveen.nl. Voor vragen over de discussieavonden kunt u zich ook wenden tot de griffie van de raad, Angelique Torenvlied, telefoonnummer 0528-291233.

Antwoordformulier Structuurvisie

Als u wilt komen op de presentatieavond en/of wilt deelnemen aan de discussiebijeenkomst(en) wilt u ons dit dan laten weten via bijgaand antwoordformulier. Dit formulier kunt u terugsturen aan: Gemeente Hoogeveen, Projectbureau t.a.v. Josina Hese, antwoordnummer 8, 7900 WB Hoogeveen.

Mailen mag ook: j.t.w.hese@hoogeveen.nl. Wilt u vóór 30 januari a.s. reageren?

Naam:

Adres:

Organisatie:..

s.v.p. doorstrepen wat niet van toepassing is

Komt op de bijeenkomst van 3 februari 2004 (Tamboer) JA / NEE

Komt op de discussieavond 16 februari 2004 (Raadhuis) JA / NEE

Komt op de discussieavond 17 februari 2004 (Schoonhoven) JA / NEE

Komt op de discussieavond 18 februari 2004 (De Wenning) JA / NEE Verzenden naar:
Gemeente Hoogeveen
Projectbureau t.a.v. Josina Hese
antwoordnummer 8, 7900 WB Hoogeveen of per mail: j.t.w.hese@hoogeveen.nl
De gemeenteraad van Hoogeveen houdt op donderdag 22 januari het eerste raadhuisdebat.

Het thema van dit eerste debat is 'De gemeente nieuwe stijl: bemoeien of afstand nemen?' De discussie gaat over de rol van de gemeentelijke overheid als subsidiegever, opdrachtgever en regisseur. Wat kan de gemeente aan verenigingen, instanties en scholen overlaten en wat niet? Vijftien raadsleden gaan aan de hand van stellingen in debat met vijftien Hoogeveense gasten, met name uit de wereld van zorg, cultuur, sport en onderwijs, in de vorm van 'Het Lagerhuis'. Marc Veeningen, voorheen presentator van RTV Drenthe, is discussieleider.

Stellingen

Onderstaande stellingen komen in het eerste debat aan bod. Deze stellingen zijn onderverdeeld in drie thema's; Hoogeveen ontspant, Hoogeveen leert en Hoogeveen zorgt.

Hoogeveen ontspant

* Ontspanning, zoals sport en cultuur hoort thuis bij het particulier initiatief en hoeft niet door de gemeente te worden ondersteund.

* Vrijwilligerswerk is belangrijk en dus moeten langdurig werklozen die in staat zijn werk te verrichten, verplicht vrijwilligerswerk doen. Zij worden dan vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Hoogeveen leert

* Alle basisscholen in de gemeente Hoogeveen moeten opgaan in een brede school.

* Het lokale onderwijsbeleid dient zich alleen te richten op achterstandsgroepen. Activiteiten als schoolzwemmen en cultuureducatie kunnen worden afgeschaft.

Hoogeveen zorgt

* Nieuwe aanvragers van een bijstandsuitkering die in staat zijn te werken, krijgen binnen twee maanden een vacature aangeboden. Zij zijn verplicht deze te accepteren. Het bedrijfsleven moet hieraan bijdragen door alle vacatures bij het CWI neer te leggen.
* De gemeente subsidieert alleen de taken die het Rijk voorschrijft. Verder is er alleen geld beschikbaar om de sociale infrastructuur op peil te houden en waar nodig te versterken. Speerpunt daarbij kan zijn: kwetsbare groepen en jongeren.
Buurtbeheer heeft eigen website

Buurtbeheer heeft sinds maandag 19 januari een eigen website. Op www.buurtbeheerhoogeveen.nl kunt u nu alles lezen over de wijkteams, lopende projecten, de wijkbeheerders en de partners binnen buurtbeheer. Ook staan er op de site formulieren waarmee u bijvoorbeeld melding kun maken van overlast in de buurt of kapotte lantaarnpalen. Natuurlijk kunt u op de site ook terecht met al uw vragen, tips, opmerkingen en informatie. De website wordt wekelijks aangepast en voorzien van actuele informatie uit de wijken of dorpen. Suggesties voor verbetering van de website zijn altijd welkom.

De website van buurtbeheer is een samenwerkingsproject van de gemeente Hoogeveen, de Stichting Welzijnswerk, de politie, Domesta Woonstichting en de Stiching Woonconcept.

Voor vragen en algemene opmerkingen kunt u mailen met wijkbeheer@hoogeveen.nl

Presentatie Vrijwilligerssteunpunt in wijkcentrum 't Oor

De Stichting Welzijnswerk presenteert op woensdag 28 januari het Vrijwilligerssteunpunt in wijkcentrum De Magneet. De presentatie begint om 20.00 uur. Coördinator Mariëlle Vogelzang geeft een toelichting op de kerntaken van het steunpunt, de vrijwilligersvacaturebank en deskundigheidsbevordering. Daarnaast vertelt zij over de stand van zaken met betrekking tot de inrichting van het steunpunt. Vrijwilligersorganisaties kunnen deze avond vacatures plaatsen. Daarnaast kunnen zij een afspraak maken voor een bezoek aan het Vrijwilligerssteunpunt.

Meer informatie

Het Vrijwilligerssteunpunt wordt ook in de dorpen en overige wijken van Hoogeveen gepresenteerd. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Stichting Welzijnswerk, telefoonnummer; 0528-278855. E-mail: vrijwilligerssteunpunt@welzijnswerk-hoogeveen.nl

Open dagen op basisscholen

De basisscholen in Hoogeveen houden open dagen van maandag 2 februari tot en donderdag 5 februari. Tijdens deze open dagen kunt u rondkijken op de school, kennismaken met de leraren en praten met de schoolleiding. De keuze van een basisschool voor uw kind is vaak een moeilijke beslissing. De open dagen helpen u om een goede keuze te maken. Op veel scholen krijgt u op de open dag een schoolgids. Daarin kunt u de informatie thuis nog eens rustig nalezen. Hieronder een overzicht van de open dagen van de basisscholen en de activiteiten per school.

Maandag 2 februari

Naam school

Tijdstip + activiteit

Adres school

Rooms-Katholieke basisschool

Prof. Titus Brandsma

9.00 uur-11.00 uur: open huis

Herman Bavinckstraat 1

7901 BS Hoogeveen

tel. 0528 264115

Dinsdag 3 februari

Naam school

Tijdstip + activiteit

Adres school

Prot. Chr. basisschool

De Krullevaar

Jenaplan en Regulier

10.00 - 10.45 uur: informatie over Jenaplanonderwijs

10.45 - 11.30 uur: werkvormen Jenaplanonderwijs in groepen bijwonen

19.30 - 20.15 uur: informatie over

Jenaplan

Korhoenlaan 3

7905 GT Hoogeveen

tel. 0528 264606

www.krullevaar.hoogeveen.kennisnet.nl

Prot. Chr. basisschool

't Kofschip

daltonschool

9.45 - 10.30 uur: info Dalton

10.30 - 11.30 uur: open huis

13.45 - 15.00 uur: familiedag

Booyenverlaat 11

7908 EE HOOGEVEEN

tel: 0528 275571

Prot. Chr. basisschool

De Regenboog

9.00 - 11.45 uur: open huis

13.00 - 15.00 uur: Opa & Oma middag

Tilber 1

7908 PB HOOGEVEEN

tel: 0528 276995

www.regenboog-hoogeveen.kennisnet.nl

Prot. Chr. basisschool

De Sprong

9.00 - 10.00 uur: open huis

14.00 - 15.00 uur: open huis

Boekenberghstraat 14

7906 GA Hoogeveen

tel. 0528 262229

www.pcbdesprong.nl

Openbare basisschool

't Kienholt

9.00 - 15.00 uur: open huis

van Leeuwenhoekstraat 85

7908 BJ Hoogeveen

tel. 0528 271335

Prot. Chr. basisschool

De Weidebloem

9.00 - 11.30 uur: open huis

19.30 -21.00 uur: open huis

Schweitzerstraat 21

7909 AV Hoogeveen

tel: 0528 265274

weide.bloem@worldonline.nl

Neutrale basisschool
Het Blokland
9.30 - 11.45 uur: open huis

Zwarte Dijkje 31

7914 PB Noordscheschut

tel. 0528 341496

HetBlokland@kennisnet.nl

Prot. Chr. basisschool

Juliana van Stolberg

19.00 -20.00 uur. Project rondom: Cliniclowns

K. de Raadstraat 6

7902 JD HOOGEVEEN

tel: 0528 - 262655

Openbare basisschool

Het Hoeltien

locatie: Oostenbrink

9.00 - 11.45 uur: open huis

Kerkenkavel 40

7913 AT Hollandscheveld

tel. 0528 343195

Openbare basisschool

Apollo

9.00 - 12.00 uur: open huis

Satellietenlaan 25

7904 LN Hoogeveen

tel. 0528 262616

Woensdag 4 februari

Naam school

Tijdstip + activiteit

Adres school

Prot. Chr. Basisschool

Het Palet

9.30 - 12.00 uur: open huis

Van Goghlaan 5

7901 GK HOOGEVEEN

tel: 0528 -262460

Prot. Chr. Basisschool

De Morgenster

9.30 -12.00 uur: open huis

18.30 - 19.30 uur: inloopavond

Draco 69

7904 LB Hoogeveen

tel. 0528 231110

Openbare basisschool

De Schuthoek

9.30 - 13.00 uur: open huis

Booyenverlaat 7

7908 EE Hoogeveen

tel. 0528 276003

Openbare basisschool

Het Hoeltien

Locatie: Vogelvlucht

9.00 - 11.00 uur: open huis

Ds. Van Elvenstraat 2

7916 RE Elim

tel. 0528 351575

Donderdag 5 februari

Naam school

Tijdstip + activiteit

Adres school

Prot. Chr. Basisschool

De Palm

9.00 -12.00 uur : open huis

Langewijk 110

7916 PT Elim

tel. 0528 352384

Openbare basisschool

Het Rastholt

13.30 - 15.00 uur: open huis

Tilber 9

7908 PB Hoogeveen

0528 278118

Prot. Chr. Basisschool

De Hoeksteen

9.00 - 12.00 uur: open huis

Hoogeveensche Vaart 34

7912 TB Nieuweroord

tel. 0528 341405

Prot. Chr. Basisschool

Het Mozaïek

9.00 - 12.00 uur: open huis

Zandwijkstraat1& Zuideropgaande 150.

7913 AD Hoogeveen

tel. 0528 343291

tel.0582 3361512

Prot. Chr. Basisschool

De Hoeksteen

9.00 - 11.45 uur: open huis

Julianalaan 3

7918 AH Nieuwlande

tel. 0528 351301

Montessorischool

9.00 -11.45 uur: open huis

de Karn 5

7908 NX Hoogeveen

tel. 0528 220300

Openbare Basisschool

Het Spectrum

lokatie: Zuid Hoogeveen

9.00- 10.30 uur: open huis

Mimosastraat 2

7906 PK Hoogeveen

tel. 0528 262211

internet: www.obshetspectrum.nl

Openbare Basisschool

Het Spectrum

lokatie: centrum Hoogeveen

9.00 - 10.30 uur: open huis

Stoekeplein 1

7902 HM Hoogeveen

tel. 0528 270080

internet: www.obshetspectrum.nl

Openbare basisschool

De Goudvink

9.00 - 10.30 uur: open huis

De Vink 6
7905 HN Hoogeveen
tel. 0528 263047
internet: DeGoudvink@zonnet.nl
Openbare basisschool
Het Hoeltien
Locatie: J.C. Rahder
9.00 - 11.00 uur: open huis
Schoolweg 13
7936 PE Tiendeveen
tel. 0528- 341262
Prot. Chr. Basisschool
De Regenboog
9.00 - 12.00 uur: open huis
Jan Naardingweg 56
7914 PN Noordscheschut
tel. 0528 341268
Openbare basisschool
De Zandloper
9.00 - 11.30 uur: open huis
Cavaljéweg 29
7934 PJ Stuifzand
tel. 0528- 269837
Besluitenlijst B&W
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de Kadernota Lokaal Volksgezondheidsbeleid Zuidwest Drenthe. U kunt de wekelijkse openbare besluiten van B&W inzien via www.hoogeveen.nl/benw en in het voorlichtingscentrum in het raadhuis Militaire oefeningen
Eind januari zijn er twee militaire oefeningen in de gemeente Hoogeveen. Maandag 26 januari start de Infanterieschool van de Koninklijke landmacht met een oefening. De oefening begint om 8.00 uur en duurt tot en met donderdag 29 januari 16.00 uur. Tijdens de oefening maken de militairen geen gebruik van losse munitie en /of andere vuurstellingsmiddelen.

Het 43^e Brigadeverkenningseskadron begint haar peletonsoefening op maandag 26 januari om 9.00 uur. Deze oefening duurt tot vrijdag 30 januari 12.00 uur. De militairen maken tijdens deze oefening gebruik van oefenmunitie en/of andere vuurvoorstellingsmiddelen.

De militairen stellen zich op langs de voor openbaar verkeer openstaande wegen. Er wordt zoveel mogelijk gedaan om het verkeer minimaal te hinderen. In principe wordt de bebouwde kom gemeden. Als er ondanks de voorzorgsmaatregelen schade ontstaat door de oefening dan kunt u dit melden aan:

Ministerie van Defensie, afdeling claims
Schadecommissie Krijgsmacht
Postbus 20701
2500 Es Den Haag
Telefoon: 070-3186985

Klachten

Heeft u klachten over de oefening dan kunt u contact opnemen met de beheerder van het Schiet- en Oefenterrein Witten. Telefoon: 0592-358325 of 06-52571333
Mededelingen
Wijziging openingstijden Milieustraat De Vos van Steenwijklaan Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken op grond van het bepaalde in artikel 59, eerste lid van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bekend dat voor het aanbieden van (grof) huishoudelijk afval op de Milieustraat aan de Vos van Steenwijklaan te Hoogeveen met ingang van dinsdag 27 januari 2004 de volgende openingstijden zijn vastgesteld.

* Maandag: gehele dag voor het publiek gesloten. (ongewijzigd)
* Dinsdag t/m vrijdag: 08.30 uur - 12.00 uur en van 13.00 uur - 16.30 uur

* Zaterdag: 13.00 uur - 17.00 uur (ongewijzigd)

Ontwerp-wijzigingsplan "Buitengebied Ruinen, wijziging Zwartschaap"

Dit wijzigingsplan is een wijziging ex. artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening van het bestemmingsplan Buitengebied Ruinen. Het betreft de percelen kadastraal bekend sectie T, nrs. 803, 929 en 930, gelegen nabij Zwartschaap te Stuifzand. Het ontwerp-wijzigingsplan, dat nieuwvestiging van een schapenhouderij mogelijk maakt, ligt vanaf 22 januari 2004 gedurende 4 weken ter inzage bij de centrale publieksbalie in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen. Schriftelijke reacties kunnen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders, postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen.

Wanneer er behoefte bestaat aan het mondeling indienen van een zienswijze kan daarover contact worden opgenomen met de heer E. Kuipers van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 0528-291715. E-mailen kan ook. Het adres is e.kuipers@hoogeveen.nl.

Goedkeuring bestemmingsplan 'Noordscheschut, gedeeltelijke herziening ten behoeve van Houthandel Koster'

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben bij besluit van 13 januari 2004, kenmerk 2/RW/A7/2003010086, het bestemmingsplan 'Noordscheschut, gedeeltelijke herziening ten behoeve van houthandel Koster' goedgekeurd. Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad op 25 september 2003 vastgesteld en beoogt het bebouwingspercentage te verhogen van 20% naar 150, en een verschuiving van de aanduiding 'bedrijfswoning toegestaan' van Coevorderstraatweg 28 naar 32 mogelijk te maken. Het besluit van Gedeputeerde Staten en het hiervoor genoemde bestemmingsplan liggen met ingang van 22 januari 2004 voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage bij de centrale publieksbalie in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

* degene die tijdig bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen het vastgestelde bestemmingsplan;
* een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zich tijdig tot Gedeputeerde Staten te wenden.

Tevens kan binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De werking van het besluit van Gedeputeerde Staten wordt dan in ieder geval opgeschort tot de beslissing door de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op dat verzoek is genomen.

Drank- en Horecawet

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken bekend, dat zij op 19 januari 2004 een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet hebben verleend aan:

* Volleybalvereniging De Witte Olhaco, kantine sporthal Trasselt, De Tilber 5 te Hoogeveen.
dat zij op 20 januari 2004 een vergunning ingevolge de Wet Milieubeheer hebben verleend naar aanleiding van de aanvraag van Maatschap Beumer-Heuver te Nieuweroord, voor een nieuwe de gehele inrichting omvattende vergunning voor een varkenshouderij, gelegen aan de Calkoenswijk 14 te Nieuweroord.

Het besluit is ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp niet gewijzigd.

Aan het besluit zijn voorschriften verbonden ter bescherming van het milieu.

Het besluit en andere op deze zaak betrekking hebbende stukken liggen vanaf 22 januari 2004 tot en met 4 maart 2004 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (Compagnieshuis). Indien gewenst kan een mondelinge Bestuursrecht staat tot en met 4 maart 2004 beroep open bij de
a. Degenen die overeenkomstig de artikelen 3:24 of 3:25 van de b. De adviseurs die overeenkomstig artikel 3:23 van de Algemene Wet Bestuursrecht advies hebben uitgebracht over het ontwerp-besluit. c. Degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht. d. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten Het besluit wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.
Indien het besluit tevens betrekking heeft op het oprichten of in de zin van de Woningwet, dan wordt het besluit ingevolge het bepaalde in artikel 20.8 van de Wet Milieubeheer niet eerder van kracht dan nadat de betrokken bouwvergunning is verleend.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Wet Milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 3:19, tweede lid, onder b en 3:30, eerste lid van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij van plan zijn om nadere eisen te stellen op grond van het Besluit mestbassins milieubeheer.

De nadere eisen hebben betrekking op welke wijze het mestbassin moet worden gerealiseerd aan Johannes Poststraat 7 te Hoogeveen

Het ontwerp-besluit en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 22 januari 2004 tot en met 5 februari 2004 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en Vergunningen, Raadhuisplein 24 (stadskantoor) te Hoogeveen. Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken ook buiten kantooruren worden ingezien, namelijk op woensdagen van 17.00 tot 20.00 uur. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken dient u hiervoor tijdens kantooruren een afspraak te maken met de afdeling Milieu (telefoonnummer 291603).

Na deze periode zijn de stukken uitsluitend tijdens kantooruren op genoemde afdeling in te zien. Deze regeling geldt gedurende de gehele procedure, dat wil zeggen tot het einde van de termijn waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen onze besluiten.

Gemotiveerde bedenkingen tegen het ontwerp-besluit kunnen schriftelijk door een ieder tot en met 5 februari 2004bij ons college worden ingediend. Degene, die schriftelijk zijn bedenkingen tegen het ontwerp inbrengt, kan vragen zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een verzoek daartoe moet schriftelijk tegelijkertijd met zijn bedenkingen bij ons college worden ingediend.

Indien u daaraan behoefte heeft, kan tot het einde van de ter inzage legging gelegenheid worden geboden tot een gedachtewisseling over het ontwerp-besluit. Om praktische en organisatorische redenen verzoeken wij u een dergelijk gesprek zo spoedig mogelijk, eventueel telefonisch, aan te vragen. Telefoonnummer 0528-291616 (doorkiesnummer).

Tot slot vestigen wij er uw aandacht op, dat alleen zij, die bedenkingen hebben ingebracht op de vorenomschreven wijze, alsmede zij, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp-besluit, naar aanleiding van ons besluit te zijner tijd bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep kunnen instellen.

Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Krakeel ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* K. Smidts, voor het bouwen van een schuur/houten atelier op het perceel Algol 26 te Hoogeveen.

Het bouwplan ligt met ingang van 22 januari 2004 gedurende twee weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kunt u, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk uw zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de geldende bestemmingsplannen Plan in Hoofdzaak en Landelijk Gebied ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:
* M.M. Kamps, voor het uitbreiden en verbouwen van de woning Hollandscheveldse Opgaande 49 te Hollandscheveld;
* Mevrouw H. Kerssies-Hoogeveen, voor het slopen van een garage/berging en vernieuwing van een bijgebouw op het perceel Zuideropgaande 151 te Hollandscheveld.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 22 januari 2004 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Hollandscheveld ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:
* A. Mol, voor het vergroten van de woning Zuideropgaande 21 te Hollandscheveld;

* M. Klunder, voor het uitbreiden van de woning Dokter Broekhoffstraat 1 te Hollandscheveld.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 22 januari 2004 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk uw zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Bouwen in afwijking van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om in afwijking van het geldende bestemmingsplan Buitengebied Ruinen medewerking te verlenen aan het bouwplan van:
* Aannemers- en sloopbedrijf, voor het vergroten van een bedrijfsloods (2^e fase) op het het perceel Zwartschaap 46 te Stuifzand.

Het bouwplan ligt met ingang van 22 janauri 2004 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kunt u , bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk uw zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Ingekomen bouw- en sloopaanvragen

Lichte bouwaanvragen

* Stichting Woonservice Drenthe, aanbouw tussen woning en schuur, Verlengde Hoogeveensche Vaart 24, 25, 28 en 29, Nieuweroord
* Kraal - Hartman A., plaatsen van een carport en berging, Rigel 37
* Maail J.L., plaatsen van een carport, Rigel 39
* Meppelink H., plaatsen van een dakkapel op de woning, Zonnedauw 12, Hollandscheveld

* Haar ter J., uitbreiden van een woning, De Schoof 37

Reguliere bouwaanvragen

* Stuit E.J., plaatsen van een kap op de garage en een carport, Noorddreef 68

* De Jong & Laan Vastgoed B.V., uitbreiden van kantoorruimte en verplaatsen van het entree naar de voorzijde van het pand, Schutstraat 124

* De Boshoek, bouwen van een beheerderswoning, Warmondsweg 4, Elim

Sloopaanvragen

* Woonservice Drenthe, slopen van een douche, toilet en portaal, Verlengde Hoogeveense Vaart 24, 25, 28 en 29, Nieuweroord
* City Shops Vastgoed, gedeeltelijk slopen van een winkelruimte, Hoofdstraat 163

Meer informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Bouwvergunningen

Lichte bouwvergunningen

* Hartman A.J., plaatsen van een carport en vervangen van een stalen kantelbare deur, Merwede 27

* Blokzijl J., uitbreiden van twee woningen, De Wanne 33 en 35
* Langevoort A., bouwen van een berging/overkapping, Schutstraat 8a

Reguliere bouwvergunningen
* Wanders R., (ver)bouwen van een schuur, Riegshoogtendijk 190,
* Abbink M.B., uitbreiden van een woning en het plaatsen van een kap op de garage, Klaverkamp 77

* Meijer D., vergroten van de garage en het plaatsen van een kap, Westerlaan 23, Tiendeveen

* Snippe J., bouwen van een berging, Joh. Poststraat 51, Nieuwlande
* Diphoorn H.D., uitbreiden van een bergruimte, Zuideropgaande 33d, Lichte bouwvergunning met instandhoudingtermijn
* KPN, tijdelijk plaatsen van een GSM Containerssite, Schoonhovenweg 1a, Hollandscheveld

Wijziging bouwvergunning
* Benning H., bouwen van een schuur en carport, Fluitenbergseweg 93, Fluitenberg

Weigering bouwvergunning
* Brand H., bouwen van een woning, Zwartschaap 8a, Stuifzand

Sloopvergunning

* Siers Kooi I.C.C., slopen van een schuur, Nuil 4, Pesse van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd van Hoogeveen.
Kapvergunningen
De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verleend aan:
* L. Fidom, voor een lijsterbes, staande aan de achterzijde van Seringenlaan 1 in Hoogeveen

* H. Westerink, voor twee kastanjes, staande aan de voorzijde van Eisenhowerstraat 25 in Hoogeveen

* Groenvoorzieningsbedrijf Hilko Bakker V.O.F., voor een kastanje, een populier en drie beuken, staande aan de achterzijde van Oostering 24 in Pesse

* Domesta Woonstichting, voor een berk en een ceder, staande aan Jennerstraat 1 in Hoogeveen

* Domesta Woonstichting, voor berk, staande aan de achterzijde van Kochstraat 26 in Hoogeveen

Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.