Gemeente Nijefurd


Nieuwjaarsspeech 2004
Op 05 januari is door burgemeester Boekhoven zijn nieuwjaarsspeech gehouden.
De nieuwjaarsreceptie was druk bezocht en sfeervol.

Speech door burgemeester Boekhoven:

Terugblikken op het jaar 2003
De komst van het nieuwe jaar is binnen onze gemeente aanleiding voor een bijeenkomst met u als inwoners van de gemeente Nijefurd en het gemeentebestuur. Niet alleen om de jaarwisseling formeel te markeren, maar vooral ook om te kijken in hoeverre onze inspanningen in het afgelopen jaar vruchten hebben af geworpen. Laat ik beginnen u en de uwen het allerbeste voor dit jaar toe te wensen, met boven al een goede gezondheid, immers een belangrijke basisvoorwaarde om nieuwe wegen in te kunnen slaan.

Voor ons College was 2003 vooral het jaar van vacatures invullen en de organisatie op sterkte brengen. De raad heeft ons daartoe in de gelegenheid gesteld. Een viertal mensen vertrok om persoonlijke redenen of ging met fpu en werd vervangen. Er werd extra personeel aangetrokken om de wettelijk verplichte taken naar behoren te kunnen vervullen en nieuwe taken aan te pakken. Alles bij elkaar leidde dat tot een ware intocht van nieuw personeel.

De directie is er in geslaagd om goede en vooral jonge, enthousiaste gekwalificeerde mensen in dienst te nemen. De meeste zijn nu ingewerkt, zitten vol ambities en ze zijn met veel plezier aan het werk voor onze gemeente Nijefurd. Onze nieuwe directeur secretaris heeft zijn plek gevonden en is als coachend leider aan de slag.

U begrijpt het al, in 2003 is gezaaid; we hopen in 2004 en volgende jaren te oogsten in het belang van onze inwoners.

Het vrijwilligerswerk hebben we vorig jaar al complimenten gegeven en we bedanken hen dit jaar weer. Zonder de gigantische inzet en hoeveelheid werk van al die vrijwilligers zou onze gemeenschap er heel anders uit zien. We blijven graag met hen samenwerken, want zij zijn het die onze gemeenschap dragen.

De eerste helft van 2003 kende als één van de speerpunten de zelfevaluatie van onze gemeente. Het onderzoek richtte zich op de zes verschillende rollen die een gemeente speelt, te weten;
- ontwikkelen van beleid;

- dienstverlener;

- toezichthouder en handhaver

- lokale democratie

- bestuurlijke partner en

- werkgever.

We hebben in onze spiegel gekeken en dat beeld getoetst aan de mening van de Raadsleden, vertegenwoordigers van diverse groeperingen in rondetafelgesprekken en ten derde door middel van een enquête onder inwoners van Nijefurd.

De resultaten van het onderzoek kwamen in het najaar beschikbaar en waren voor ons duidelijk herkenbaar. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een plan van aanpak om de verbeterpunten in activiteiten om te zetten. Op onderdelen hebben wij niet gewacht op dat plan van aanpak. Daar waar we konden hebben we verbeteringen meteen doorgevoerd. Het laaghangend fruit zag er rijp en aantrekkelijk uit om direct geplukt te worden.

Zoals we vorig jaar al meldden, willen we de communicatie rondom onze werkzaamheden verbeteren. We hebben vele gesprekken met maatschappelijke groeperingen, bedrijven en individuen gevoerd. We moeten immers met elkaar in gesprek blijven en samen aan het werk.

Helaas was de chemie met de recreatieve sector uit balans geraakt. Gezien het sociaal maatschappelijk belang van deze sector voor ons en de gehele zuidwesthoek is het van eminent belang om on speaking terms te blijven. De wederzijdse signalen wijzen nu weer in positieve richting.

Uit de zelfevaluatie bleek dat u als inwoner gemakkelijk met ons in contact komt en dat willen we graag zo houden. Alleen de respons op onderdelen kan verder op een hoger niveau getild worden.

Onze voorlichter is bezig om de informatie verstrekking via de media, onze website www.nijefurd.nl en de nieuwe gemeentegids beter te verzorgen. We zullen naast informeren, u en anderen consulteren en zoeken naar onderwerpen waarbij we samen met u beleid gaan ontwikkelen, om uiteindelijk over dat beleid te debatteren in de politieke arena in de duale gemeenteraad. Uit de vrucht van dat debat ontspringt dan een richtsnoer voor het college van B&W.

De Blik vooruit..2004.

In en buiten het gemeentehuis zijn we druk bezig geweest met onze visie ontwikkeling welke voorlopig gericht is op het jaar 2015. Met andere woorden hoe ziet onze gemeente er dan uit en wat moeten we doen investeren zo u wilt om de gestelde doelstellingen te bereiken.

Voorlopig hebben we een sterkte zwakte analyse gemaakt van het Nijefurdse gebied, maar we hebben uiteraard ook over de grenzen heen gekeken. In onze optiek is bundeling van krachten belangrijk om de Zuidwesthoek van Fryslân in samenwerking met andere partners publiek/privaat sterk op de kaart te houden. We hebben de kansen en bedreigingen geïnventariseerd. Er is gekeken naar zaken waar we trots op mogen zijn en naar zaken waar we van moeten zeggen; dat kan beter. Momenteel vindt er een intern onderzoek plaats en worden binnenkort onze raadsleden over de visie ontwikkeling geconsulteerd en vervolgens een aantal inwoners.

Dit brengt ons bij samenwerken. U kunt de nadruk leggen op samen, maar ook op werken. Net als bij de zelfevaluatie gaan we u dus uitnodigen als vertegenwoordigers van onze Nijefurdse gemeenschap voor een gesprek. Daarnaast starten we of continueren we gesprekken met buurgemeenten. De samenwerking met de 6 omliggende gemeenten in de Zuidwesthoek is ten aanzien van de ICT geconcretiseerd, de centrale huisvesting hiervan in Bolsward is gaande. De samenwerking ten aanzien van Sociale Zaken doorloopt eenzelfde traject. Ook de gemeenschappelijke regeling brandweer Gaasterlân-Sleat en Nijefurd behoeft nog één formele handtekening.

De intensieve en constructieve contacten met de provinsje Fryslân hebben met betrekking tot een aantal grote projecten tot een positief resultaat geleid. Een fors bedrag aan subsidies en een behoorlijk aantal woningencontingent is toegezegd, waarvoor wij de Provincie zeer erkentelijk zijn.

In 2004 worden een aantal kleinere en grote projecten uitgevoerd. Bijvoorbeeld de Multifunctionele accommodatie Bogerman met RTN, Bibliotheek, jeugdsoos en popbunker met een skatebaan erbij. De jeugdsoos bij het nieuwe QVC terrein in Stavoren zal worden voltooid. Kan daar ook een skatebaan worden gerealiseerd? Een vraag die we samen met Stavoren nog moeten beantwoorden. Voor het Macobouwterrein zijn mooie plannen gemaakt door Stavers Belang. Ook daarover gaan we met Stavoren in gesprek. Het onderzoek naar de bouw van twee nieuwe scholen onder één dak in Warns, met mogelijk andere voorzieningen erbij, is in volle gang. Nij Mariënacker van nu wordt voor een deel gesloopt en er zal een groot, mooi, nieuw verzorgingscentrum voor in de plaats komen.

Voor Sportcentrum De Rolpeal is onderzoek gedaan naar de toekomst daarvan. Is de Workumer gemeenschap, net als de Koudumers bij het Centrumplan daar, bereid en in staat om met de gemeente de schouders eronder te zetten? Om op deze wijze voor De Rolpeal een nieuwe toekomst met visie te realiseren.
Wij zien hier een kans, een uitdaging. U ook?

Hebt u het overigens al gemerkt? Er is hard gewerkt aan het zogenaamde Klein leed in de dorpen en steden. In overleg met de Plaatselijke belangen worden steeds meer kleine onderhoudswerkzaamheden aan straten, stoepen en pleintjes snel hersteld en aangepakt. Voor het komende jaar is een inventarisatie gedaan naar situaties die beter kunnen. De buitendienst zal proberen voor het zomer seizoen een flinke slag in de goede richting te maken.

Het strand van Stavoren zal volgens plan opgeknapt worden. Datzelfde geldt voor het strand van Workum. In Hindeloopen zijn twee bedrijven bezig met plannen voor het strand en haar omgeving. Ook worden in Nijefurd nieuwe appartementen of huur- en koopwoningen gebouwd. In Stavoren op het Houtland en De Schans, voor het centrum van Koudum zijn plannen, het BANS project in Hindeloopen en Thomashof in Workum. U merkt het. Heel veel plannen en activiteiten in onze gemeente.

Echter de financiën van onze gemeente laten zien dat we voor 2004 pas op de plaats moeten maken. In de kerntaken discussie van de komende maanden passeren vele gemeentelijke taken de revue. Samen met de Raad van onze gemeente moeten we keuzes maken. Die keuzes zullen hier en daar pijn doen. Willen we echter verder werken aan het verbeteren van onze leefomgeving dan ontkomen we niet aan het maken van keuzes. Keuzes voor de toekomst.

De hier aanwezige Lisa Hofman vergezeld van haar ouders is de 1000ste inwoonster van Stavoren. Wij zijn daar verheugt over temeer omdat het 45 jaar geduurd heeft eer dat de staverse bevolking meer dan 1000 personen telt.
Voor onze Lisa Hofman een cadeau van blijvende waarde, een bestekje met inscriptie en bloemen voor de ouders.

Maar het gemeentebestuur heeft gemeend om ook nog wat de jeugd in Stavoren te willen doen. Om een passende voorziening op het parkeerterrein bij de jeugdsoos te realiseren stellen wij een bedrag van 1000 euro beschikbaar. Graag nodig ik Fransje Smit van jeugdsoos Stavoren uit om dit in ontvangst te nemen.

Laat ik ermee eindigen dat gemeente Nijefurd zeer ambitieus is. Daarnaast moet het gewone werk ook door. We hebben niet alles genoemd. Er is nog veel meer. In het bestek van deze rede laten we het hierbij. We gaan aan de slag in het nieuwe jaar 2004. Er is werk aan de winkel! Gewijzigd op 20-1-2004 door Afdeling Voorlichting