Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Dienstencheques

Voorstelling
De gebruikers
De erkende ondernemingen
De werknemers
De uitgiftemaatschappij Accor TRB
Regelgeving
Bijkomende inlichtingen

Voorstelling

Op 1 januari 2004 is het nieuwe systeem van dienstencheques in werking getreden. De dienstencheque is een initiatief van de federale regering ter bevordering van buurtdiensten en -banen. Het creëren van arbeidsplaatsen en het bestrijden van zwartwerk zijn de doelstellingen.

De dienstencheque maakt het voor particulieren mogelijk een erkende onderneming te betalen voor hulp van huishoudelijke aard.

De gebruikers

De gebruikers zijn particulieren die hun woonplaats in België hebben. Deze kunnen dienstencheques kopen om van bepaalde diensten te genieten. Dienstencheques kunnen alleen gebruikt worden voor hulp van huishoudelijke aard.

Hieronder wordt begrepen:

* activiteiten bij de gebruiker thuis: schoonmaken van de woning met inbegrip van de ramen, wassen en strijken, kleine occasionele naaiwerken, bereiden van maaltijden

* activiteiten buiten het huis van de gebruiker: boodschappendienst, minder-mobielen-centrale, strijken

Wanneer de gebruiker een erkende onderneming heeft gekozen, stuurt deze een werknemer naar de woonplaats van de gebruiker om de gevraagde dienst uit te voeren. Per gewerkt uur, geeft de gebruiker een gedateerde en getekende dienstencheque aan de werknemer.

De dienstencheque kost 6,20 EUR en is 8 maanden geldig. Cheques die voor 1 november 2003 aangekocht werden, blijven geldig t.e.m. 30 juni 2004. Er is een fiscaal voordeel van toepassing op het systeem van de dienstencheques:

* Voor inkomsten 2003:
Net zoals PWA-cheques kan de gebruiker de dienstencheques aftrekken van zijn of haar belastingen. Het totaal aftrekbaar bedrag voor het aanslagjaar 2004 bedraagt 2.140 EUR. Het percentage van de belastingaftrek is niet vastgesteld, het hangt dus af van de belastingschaal waarin de gebruiker valt.
* Vanaf 1 januari 2004:
Op de dienstencheques aangekocht vanaf 1 januari 2004 is een forfaitaire belastingvermindering van 30% van toepassing. Cheques die gekocht worden aan 6,2 EUR per stuk kosten dus, na aftrek, 4,34 EUR.

De erkende ondernemingen

De diensten worden uitgevoerd door werknemers aangeworven in bedrijven die specifiek erkend werden in het kader van het dienstenchequesysteem. De erkenning gebeurt door de Federale Overheid. De aanvraag tot erkenning moet gericht worden tot de Erkenningscommissie Dienstencheques.

De ondernemingen die kunnen toetreden tot het dienstenchequesysteem zijn zowel schoonmaak- en interimbedrijven als VZW's, ziekenfondsen, PWA's, OCMW's, ondernemingen met een sociaal doel en zelfstandige werkgevers die arbeiders aanwerven.

De onderneming krijgt 19,47 EUR per dienstencheque. De cheques zijn geldig 9 maanden na uitgifte. De dienstencheques aangekocht door gebruikers vóór 1 november 2003 blijven voor de onderneming geldig tot en met 31 juli 2004 (dat is een maand langer dan voor de gebruikers). Voor alle dienstencheques aangekocht door gebruikers in 2003 ontvangt de onderneming 23,56 EUR per dienstencheque.

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening organiseert nationale informatiesessies met minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke voor geïnteresseerde en erkende ondernemingen.

De werknemers

Voor de uitvoering van thuishulp van huishoudelijke aard neemt de erkende onderneming één of meer werknemers in dienst die ingeschreven zijn als werkzoekende bij een gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.

De uitgiftemaatschappij Accor TRB

Accor TRB is het bedrijf dat belast is met het beheer van de dienstencheques.

Om dienstencheques te kunnen bestellen, dient de gebruiker zich eerst bij Accor TRB in te schrijven. Deze inschrijving is gratis.

Accor TRB is eveneens verantwoordelijk voor de terugbetaling van de dienstencheques aan de bedrijven.

Regelgeving

* Wet van 20 juli 2001 tot bevordering van buurtdiensten en -banen (Belgisch Staatsblad van 11 augustus 2001);
* Koninklijk besluit van 12 december 2001 (Belgisch Staatsblad van 22 december 2001);

* Programmawet van 22 december 2003 (Belgisch Staatsblad van 31 december 2003), titel II, hoofdstuk 10.

Bijkomende inlichtingen

* De website http://www.dienstencheques.be:
+ voor gebruikers (lijst erkende ondernemingen, bestellen dienstencheques, ...),

+ voor ondernemingen (plaatsen vacatures, raadplegen sollicitaties, ...)

+ voor werknemers (plaatsen CV, raadplegen vacatures, ...);
* Voor ondernemingen (erkenning, informatiesessies): Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
tel.: 02/515.40.20, fax: 02/515.44.39
website: http://www.rva.fgov.be

index