VTIO



Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders Onderwijsinstellingen opgericht.

In het onderwijsveld is een sterk groeiende behoefte om duidelijk te krijgen wat de verantwoordelijkheden en taken zijn van het bestuur en de bestuurlijke verhoudingen. Veel besturen c.q. raden van toezicht zijn bezig een antwoord te vinden op de vragen die daarmee gepaard gaan. De vereniging is opgericht om daar een bijdrage aan te leveren.

De vereniging heeft tot doel het ondersteunen van toezichthouders in de breedste zin van het woord en daarmee een bijdrage te leveren aan de professionaliteit van toezichthouders. In dit kader streeft de vereniging naar samenwerking met voor dit doel relevante organisaties en instanties.

Voorafgaand aan de oprichting hebben de initiatiefnemers met diverse partijen en belanghebbenden gesproken. Hierin werd bevestigd dat een vereniging voor toezichthouders gelet op de huidige ontwikkelingen binnen het onderwijs als belangrijke steunpilaar een goede rol kan spelen. Geconstateerd werd dat steeds meer eisen worden gesteld aan instellingen, zowel op financieel als op maatschappelijk terrein. Een aantal sectoren heeft al een vergelijkbare vereniging. De gezondheidszorg heeft de NVTZ, de Nederlandse Vereniging van Toezichthouder voor Zorginstellingen. De volkshuisvesting heeft de VTW, de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties. De vereniging is opgericht door de heren A.M. du Burck en P.R. Slier.

De vereniging wil haar doel realiseren door het organiseren van symposia, congressen en regiobijeenkomsten, het periodiek informeren over belangrijke ontwikkelingen in het veld, onderlinge contacten tussen leden, contacten met stakeholders, het bestuderen van vraagstukken die op haar doel betrekking hebben, het geven van cursussen en voorlichting. De vereniging richt zich op bestuurders en leden van raden van toezicht in het Primair Onderwijs, het Voortgezet Onderwijs, het BVE- Onderwijs, het HBO en Wetenschappelijk Onderwijs.

In juni van dit jaar houdt de vereniging haar eerste landelijk congres. Tijdens dit congres zullen alle voor het onderwijs belangrijke instanties, organisaties en verenigingen met sprekers vertegenwoordigd zijn.

Zoetermeer, 20 januari 2004