Gemeente Ede

nummer 11 / Ede, 20 januari 2004

Milieuvergunning LPG-tankstation Harskamp wordt afgebouwd

Volgens nieuwe, landelijke regels moet de milieuvergunning van LPG-station Hol van de Dorpsstraat uit Harskamp worden afgebouwd. Er staan te veel woningen dicht bij het tankstation. Het college van burgemeester en wethouders start daarom binnenkort een procedure om de milieuvergunning voor de verkoop en opslag van LPG in te trekken. Op grond van de nieuwe regels van het ministerie van VROM moet het LPG-tankstation zo snel mogelijk gesaneerd worden.

De nieuwe regels bepalen dat bedrijven waarbij een woning binnen 25 meter van het vulpunt ligt en daarnaast meer dan 10 woningen binnen 80 meter liggen, als eerste gesaneerd moeten worden. Bij tankstation Hol is dit het geval. De gemeente Ede onderneemt daarom nu, op advies van het ministerie van VROM, actie.

De nieuwe regels staan in het Besluit kwaliteitseisen externe veiligheid. Het Besluit schrijft voor dat risicovolle activiteiten moeten voldoen aan een norm voor het maximaal aanvaardbare risico. Uit de kans dat er een calamiteit zal optreden, wordt het risico wordt afgeleid. Daarnaast moet de overheid het effect bekijken dat zo'n calamiteit kan hebben.

De nieuwe regels treden vermoedelijk dit voorjaar in werking en zijn strenger dan de huidige regels. Bestaande situaties die niet aan de eisen voldoen, moeten gesaneerd worden. Het hangt van plaatselijke omstandigheden af of dit snel moet gebeuren of dat bedrijven langer de tijd krijgen. De gemeente start nu de procedure voor het LPG-tankstation in Harskamp op. Zodra de nieuwe regels van kracht zijn, wordt de vergunning definitief ingetrokken. De ontwerp-beschikking wordt binnenkort gepubliceerd op de voorlichtingspagina van Ede-Stad en ligt daarna vier weken ter inzage bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu, Raadhuisplein 2 in Ede.