Gemeente Ede

nummer 12 / Ede, 20 januari 2004

Bijstelling Nota Wonen 2002-2010

College wil meer goedkope woningen bouwen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de Nota Wonen bij te stellen. De vraag naar goedkope en middeldure woningen neemt toe, terwijl de vraag naar woningen in het dure segment afneemt. Voor nieuw te bouwen woningen houdt het college vast aan de verdeling 30% goedkoop, 30% middelduur en 30% duur. De overige 10% kon tot op heden in alledrie de categorieën worden gebouwd. De dure categorie had echter de voorkeur. Het college wil nu dat die 10% wordt gebouwd in de goedkope en middeldure categorie. Burgemeester en wethouders willen hiermee de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

In 2002 heeft de gemeenteraad de Nota Wonen aangenomen. In deze nota is het woonbeleid vastgesteld van 2002 tot en met 2010. Het college wil dit beleid bijstellen, vanwege veranderingen in de woningmarkt. Naast eigen waarneming laat ook het Woning Behoefte Onderzoek 2002 een woningmarkt in beweging zien. In vergelijking met het Woning Behoefte Onderzoek uit 1998 -waar de Nota Wonen op is gebaseerd- blijkt uit het onderzoek uit 2002 dat de vraag naar goedkope woningen is toegenomen en de vraag naar dure woningen daalt.

Productienota Woningbouw
Analoog aan de Nota Wonen worden alle nieuwe woningen in Ede gebouwd in de verdeling 30-30-30. Dit betekent dat 30% in het goedkope segment wordt gebouwd (tot EUR 135.000,--), 30% in het middeldure en 30% in het dure segment (vanaf 227.500,--). De 10% woningen die 'over' zijn konden in alle drie de segmenten worden gerealiseerd. Het dure segment had de voorkeur. Dit laatste wil het college veranderen. Het college wil de 10% waar mogelijk niet langer in het dure segment bouwen. In de Productienota Woningbouw 2003-2010 staat waar welke woning kan worden gebouwd. Deze nota moet dan ook worden geactualiseerd.

Nieuwbouw
Het collegevoorstel om meer goedkope en middeldure woningen te bouwen leidt niet tot een aanpassing van lopende herstructureringsplannen in Veldhuizen A en de Uitvindersbuurt. Het college vindt een herstructurering in de sociale huursector nog steeds noodzakelijk. Voorwaarde is wel dat de voorraad betaalbare huurwoningen (oftewel de Vrijekeuswoningen) op peil blijft. Het college is ook van plan een paar projecten met zeer goedkope woningen te realiseren. Deze woningen zijn bedoeld voor starters en bewoners van huurwoningen. Door voor hen te bouwen wil het college de doorstroming op de woningmarkt op gang krijgen. In overleg met verzekeraars wil het college daarnaast een programma opstellen voor het huisvesten van de steeds groeiende groep ouderen. Ook aan gehandicapten wordt gedacht bij het realiseren van aangepaste woonruimte.

Afspraken
Het college stelt de raad voor om dit jaar met de woningcorporaties en de marktpartijen afspraken maken over de omvang en de aard van de woningbouw. Wethouder Spiegelenberg hierover: 'ik wil de vaart er in houden. Hoe sneller we afspraken kunnen maken, hoe eerder er gebouwd kan worden. Wachttijden voor huurwoningen zijn lang en de vraag naar goedkope koopwoningen is groot. Daar moeten we wat aan doen.' Ook met de provincie wil het college om deze reden snel rond de tafel.